Bolji Bužim za bolju Krajinu

Sve političke opcije u Unsko-sanskom kantonu žele Bužim. Kantonalni odbor SDA tvrdi da će se na izborima pokazati da je Bužim uz njih. Bivši načelnik Agan Bunić i četvorica vijećnika SDA koji su prešli u SBB kažu da će oni donijeti najviše glasova u oktobru. Ipak, moglo bi se desiti da treći iskoriste gužvu i političku nestabilnost u viteškom gradu. To je drugi naziv za Bužim, koji je dao najviše boraca i heroja po broju stanovnika.

Klub načelnika

Poslijeratne vlasti su mu, kao dotadašnjoj mjesnoj zajednici Bosanske Krupe, priznale status posebne općine, inače najmlađe u BiH. Naime, protekle sedmice Nezavisni blok Senada Šepića imao je sastanak simpatizera u Bužimu, te je dobio veliku podršku Liste za bolji Bužim koja ima pet vijećnika u Općinskom vijeću. Tu nije kraj, jer su po svemu sudeći pridobili i vijećnicu dr. Indiru Bosnić, koja je na posljednjoj sjednici Vijeća i zvanično istupila iz Kluba SBB-a.

– Ona je uvijek bila privržena klubu vijećnika Za bolji Bužim i njihov je rad kvalitetan. Vjerujem da će se u budućnosti svi oni naći na listi Nezavisnog bloka, ali to ne utiče na lokalnu politiku i moje opredjeljenje nezavisnog načelnika. Također, ja ću i dalje biti uz klub krajiških načelnika koje čine gradonačelnici Ogrešević i Fazlić, te načelnik Hujić i njegova nezavisna lista, kazao nam je Zikrija Duraković, načelnik Bužima.

Još se ne zna kako će tačno izgledati te liste za oktobarske izbore, ali su se efekti ukrupnjavanja nezavisnih i lijevih opcija odrazili i na Skupštinu Kantona. Naime, bivši poslanik SBB-a Nijaz Kadirić dobio je još jednog kolegu, bivšeg poslanika SDA Nisveta Jusića.

– I pored kolege Nisveta Jusića, koji je u Skupštini uvijek bio principijelan i aktivan, cijela ta ekipa iz Bužima koja nam je pristupila je kvalitetna. Oni su na posljednjim lokalnim izborima imali tri ili četiri liste Za bolji Bužim, tako su i pobijedili i izabrali načelnika Durakovića, podsjeća poslanik Nezavisnog bloka Nijaz Kadirić.

Ovim se potvrđuju teze da će NB ipak najbolje proći u Bužimu. No, predsjednik Senad Šepić ne odmara, već u Austriji lobira kod dijaspore.

Partnerski odnosi

– Nezavisni blok je novi politički projekt koji se jako brzo razvija. Svakim danom se povećava broj ljudi, koji prepoznaju potrebu za novim temama i rješenjima koja zagovara NB u cijeloj BiH, ali i bh. dijaspori s kojom gradimo drugačije, partnerske odnose s namjerom da zajedno pokrenemo državu. U našoj strukturi su primarno novi ljudi, sposobni i dokazani u svome poslu, koji dosad uglavnom nisu imali političku šansu, ali i dio onih koji su politički bili aktivni, a čestito radili posao i nisu ukaljali obraz, ističe Šepić.

oslobodjenje.ba

Related posts