Blokada ključkih javnih preduzeća: Općina se ne miješa u svoj posao već pet godina

Ključku javnost „potresaju“ informacije o finansijskoj blokadi javnih preduzeća; prvo Komunalnog preduzeća “UKUS“, potom i Radio Ključa. Za danas je sazvana tematska sjednica Općinskog vijeća posvećena stanju u Javnom preduzeću „UKUS“ Ključ.

Povodom novonastale situacije smatramo da je trenutna lokalna vlast dužna građanima mnoga objašnjenja. Bilo je za očekivati da će aktuelna vlast predvođena načelnikom i predsjedavajućim Općinskog vijeća bježati od odgovornosti za trenutno stanje, ali smo iznenađeni ovakvom količinom neozbiljne argumentacije i ponavljanja da je za blokadu preduzeća kriv neko drugi, a da oni zadnjih pet godina pokušavaju stabilizirati stanje.

SDA Ključ ne spori da su prve tužbe podnesene 2009. godine, ali smo sigurni da su građani 2012. godine izabrali novu vlast, uvjereni da će biti bolja od prethodne i popraviti cjelokupno stanje u Ključu, uključujući i javna preduzeća.

Danas ta vlast priznaje da nije bolja od prethodne, priznaje da nije poduzela ništa konkretno kako bi spriječila da dođe do finansijskih blokada i, što je najopasnije, priznaje da nema ideje šta da uradi. Dok su našim uposlenicima na Radio Ključu zadnji doprinosi uplaćeni prije sedam mjeseci, zadnja plaća prije 6 mjeseci, a zadnji topli obrok prije 10 mjeseci, Općina za kupovinu novih vozila izdvaja preko 50.000 KM, a nema dovoljno sredstava da našoj jedinoj medijskoj kući realizuje budžetom stvorene obaveze.

Vlast se pokušava ograditi od problema i stvoriti utisak da Općina nema nikakvog udjela u odlučivanju i upravljanju javnim preduzećima. Građani moraju znati da općinski načelnik najdirektnije učestvuje u imenovanju upravljačkih struktura javnih preduzeća i nedvosmislena je njegova odgovornost za teško stanje u ovom trenutku.

Naše kritike i sugestije su dobronamjerne i želimo kroz instituciju Općinskog vijeća doprinijeti stabilizaciji stanja u ovim preduzećima, pa shodno tome smatramo da kapaciteti OV Ključ moraju biti stavljeni snažnije u funkciju.

Zastupamo stav da sva buduća imenovanja, kadrovska rješenja, zapošljavanja i potencijalno nove sistematizacije u javnim preduzećima i ustanovama u Ključu moraju proći rasprave na Općinskom vijeću i da bez političkog konsenzusa u ovom tijelu ne idemo ni u kakve poteze u budućnosti kad je ova oblast u pitanju.

Vlast bez kontrole je kao vozilo bez kočnica, nikad se ne zna u koji zid može udariti. Općina Ključ, nažalost, svakodnevno udara u zidove i svi imamo odgovornost da to spriječimo, kaže se u saopćenju, koje je potpisao predsjednik Povjerenstva SDA Ključ Jasmin Musić.

/faktor.ba

Related posts