Bišćanka Jasminka Ključo: Spojila naše žene razasute po svijetu koje njeguju tradicionalnu bosansku kuhinju

Kako bi pomogla ženama u njihovoj vječitoj dilemu – šta pripremiti za ručak -, ali i očuvati bosanska tradicionalna jela, Jasminka je 2010. pokrenula Facebook grupu, pod nazivom “Šta danas za ručak”, koja danas okuplja više od 30.000 dama

U želji da očuva tradicionalnu bosansku kuhinju, ali i da pomogne ženama u njihovoj vječitoj dilemi-šta danas kuhati-, Jasminka Ključo pokrenula je Facebook grupu, pod nazivom “Šta danas za ručak”.

Rođena Bišćanka, a po struci medicinska sestra, na ovu ideju došla je kaže, sasvim slučajno još 2010. godine, jedne večeri, dok je čekala da joj se suprug vrati s posla.

– Tada su samo postojale dvije Facebook grupe na kojima su se mogla pronaći naša jela – “Bosanski kuhar” i još jedna, a ja, želeći pomoći sebi, prijateljicama, ali i svim drugim ženama, odlučila sam oformiti grupu, ne sluteći da će ona, vrlo brzo, postati veoma popularna – kaže Jasminka, koja od 1995. godine, sa porodicom, živi u New Jerseyju u Americi, ali je ovih dana u BiH kod rodbine, tačnije u Livnu, odaklo je njen suprug.

Danas Facebook grupa ima više od 30.000 članica, uglavnom naših žena koje su razasute po cijelom svijetu. Mnoge su domaćice, a mnoge i visoko obrazovane, uspješne u svom poslu.

– Ponosna sam što smo na jedno mjesto uspjele privući naše žene iz cijelog cvijeta. Tako, primjera radi, imamo jednu koja živi i radi u Dubaiju, potom iz Amerike, Australije, Evrope, našeg Balkana…

Sedam godina poslije, Jasminka se sjeća da je prvo jelo, koje je postavljeno na stranicu, bila “kvrguša”, tradicionalni specijalitet iz Bosanske krajine, a potom “bosanski lonac” i “sogan-dolma”.

– Svim ženama, koje su članice naše grupe, želja je da od zaborava sačuvamo bosanska jela, njihov način pripreme, koje smo naslijedile od naših majki i nana. Naravno, odete li na stranicu tu ćete naći desetine hiljada modernih internacionalnih jela, ali ono tradicionalno uvijek dobije najviše lajkova. Nedavno je jedna članica postavila fotografiju krompira pečenog u rerni sa dvije vrste sira i pogačom. Ne znam ko sve nije lajkao i komentarisao… Stranica je raznolika, uljepšana fotografijama, a tu su, za mlađe djevojke i žene, i savjeti nas starijih kako neko jelo pripremiti, na šta obratiti pažnju.

Ponosno ističe kako je grupa multinacionalna na kojoj se njeguju i proslavljaju sve vjere i praznici.

– Ma, ne svodi vam se sve na hranu i dijeljenje recepata. Tu se sklapaju prijateljstva koja se godinama njeguju. Bilo je žena koje su se, dolaskom u našu zemlju, upoznavale, sastajale, odlazile jedna drugoj u goste… Proslavljamo sve praznike, od Bajrama, katoličkog i pravoslavnog božića, Hanuke… Žene za te praznike pripremaju prigodna jela i postavljaju fotografije na stranicu. Često pomislim, kako bi bilo lijepo kada bi Bosna i Hercegovina funkcionisala kao naša stranica.

Članice ove Facebook grupe otišle su i korak dalje, učestvujući u raznim humanitarnim akcijama pomoći najugrođenijim osobama u našoj zemlji.

– Skupljamo između sebe, koliko koja žena može dati novaca, a onda donacije šaljemo nadležnima u Hayat TV za emisiju “Ispuni mi želju”. To je najmanje što svaka od nas može napraviti, a nekome smo pomogle i vratile osmijeh na lice. Ima li ljepšeg osjećaja – kazala nam je na kraju razgovora Jasminka Ključo.

coolstyle.ba

Related posts