Bišćanin Ermin Lipović izabran za predsjednika Planinarskog saveza BiH

Planinarski savez BiH gaji tradiciju planinarstva u našoj zemlji još od 1892.godine. Na unapredenju rada Saveza, organizaciji dogadaja iz godišnjeg kalendara i apliciranju na razne projekte u narednom periodu radiće novoizabrani predsjednik Ermin Lipović.

Nakon dvadeset i više godina bavljenja planinarenjem i alpinizmom, osvajanja mnogih evropskih i afričkih vrhova, Ermin Lipović upustio se u još jednu avanturu – vodenje Planinarskog saveza Federacije i Planinarskog saveza BiH. Savez broji 107 članica sa preko 6000 članova i u narednom periodu radiće se na njihovom povećanju, a na osnovu činjenice da je popularnost rekreacije u prirodi u porastu. Razvoj planinarstva kao specifičnog vida turizma u BiH je realan ako se zna da je na 12 različitih planina 76 vrhova sa preko 2000 metara nadmorske visine .

Ono što Lipović ima namjeru uraditi je planinarstvo vratiti planinarima, postati konkurentan na tržištu za šta treba ojačati infrastrukturu U Planinarskom savezu koji je član i nekoliko medunardonih asocijacija, nastaviće raditi na organizaciji manifestacija koje se održavaju svake godine poput Dana planinara, Memorijalnog pohoda na Lupoglav sa medunarodnim karakterom, a u intersu im je i populariziranje manifestacija koje se održavaju u okruženju, a gdje bi Savez trebao uzeti učešće. Medu njima je 16.evropsko planinarsko prvenstvo koje će se održati u Tirolu u septembru ove godine.

/rtvusk.ba

Related posts