Bihaćka bolnica nema anestetika, situacija privremeno riješena (VIDEO)

Kantonalna bolnica u Bihaću od kraja prošle godine nema dovoljno anestetika, pa sve operacije koje nisu imale oznaku hitnosti, nisu ni obavljane. Uzrok je blokada koju prave dobavljači, prema kojem je posljednjih godina napravljen dug od skoro tri miliona maraka.

Danas postignutim dogovorom, na osnovu kojeg će biti isplaćeno 300 hiljada maraka dobavljaču anestetika, bit će omogućeno da od ponedjeljka budu obavljane i operacije koje nisu hitne. Međutim, ovaj problem je daleko od riješenog.

«Sama činjenica da smo mi pomenutom dobavljaču dužni skoro tri miliona maraka – govori koliko jeste fleksibilan. Mi smo u novembru prošle godine pretpostavljali da će biti ovakav problem, sa njim smo razgovarali i on je tražio da mu se određena sredstva doznače», ističe Smail Dervišević, direktor Kantonalne bolnice Dr. Irfan ljubijankić.

Odavno je jasno da je bihaćka bolnica u velikim dugovima – od oko 13 miliona maraka. Situacija sa anesteticima trenutno je riješena, novac će bolnici pozajmiti Zavod zdravstvenog osiguranja USK-a.

«Pozajmica je oko 300.000 KM. To je kap u moru za one probleme koje Kantonalna bolnica ima i zbog toga smo već u proceduri rješavanja kreditnog zaduženja», kaže Almin Handanagić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a.

Kantonalna bolnica prima skoro svakodnevne tužbe zbog neisplaćivanja računa dobavljačima i generalno – sve je lošija situacija u najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u Krajini. Treba samo reći da ni nakon skoro četiri godine poslije požara ova zdravstvena ustanova nema renovirane operacijske sale. Kantonalni premijer tvrdi da za ovakav problem nema sluha ni na višim nivoima vlasti u Federaciji.

«Mi smo za 2017. u budžetu FBiH imali planiranih, odnosno obećanih milion maraka za Kantonalnu bolnicu. Kasnije je, uslijed različitih lobija – Mostar i ostali kantoni, to svedeno na nekih 750.000. Mi ni do dan-danas nismo ta sredstva dobili. Ja sam pozvan 30. januara kod premijera Federacije i iznijet ću svoje negodovanje», najavljuje SDA-ov Husein Rošić, premijer USK-a.

Da je politika upetljana i gdje treba i gdje ne bi trebala, govori činjenica da danas na sastanku, koji je doista nosio oznaku hitnosti, nije bilo ministra zdravstva USK-a, koji se proteklih dana nije ni oglašavao povodom problema nedostatka anestetika u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Bihaćka bolnica nema anestetika, situacija privremeno riješena

Kantonalna bolnica u Bihaću od kraja prošle godine nema dovoljno anestetika, pa sve operacije koje nisu imale oznaku hitnosti, nisu ni obavljane. Uzrok je blokada koju prave dobavljači, prema kojem je posljednjih godina napravljen dug od skoro tri miliona maraka.Više na www.federalna.ba/bhs/vijest/226095

Gepostet von federalna.ba am Donnerstag, 11. Januar 2018

federalna.ba

Related posts