BiH pred novim valom iseljavanja, Njemačka traži 300.000 radnika!

Samo u prošloj godini 17.000 mladih iz BiH dobilo je radnu vizu za Njemačku, a ako bi bio usvojen novi njemački zakon o useljavanju, može se očekivati mnogo brže i masovnije iseljavanje bh. građana, ističu bh. sociolozi i nevladin sektor.

Prema pisanju medija iz Njemačke, u pripremi je nacrt novog zakona o useljavanju čiji je cilj olakšati priljev kvalificirane radne snage u Njemačku, posebice iz zemalja koje nisu članice EU-a, što znači i iz BiH.

Kako piše Deutsche Welle, nacrt tog zakona trebao bi krajem kolovoza biti predočen Uredu kancelarke Angele Merkel.

Amer Osmić, viši asistent na Odsjeku sociologije Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu, kaže kako samo podatak da je 17.000 ljudi u prethodnoj godini dobilo radnu vizu za Njemačku govori kako smo već tu izgubili jedan manji grad ili općinu. Naglašava kako će, ako bude usvojen zakon, a BiH ne učini ništa zaista radikalno, trend odlazaka ići uzlaznom putanjom.

– Njemačko tržište vapi za kvalificiranom radnom snagom i ima otvoreno do 300.000 radnih mjesta za kvalificirane. Znači da će BiH educirati kvalitetnu radnu snagu, a ona će svoj život nastaviti u Njemačkoj. BiH ne daje motiv mladima ostati – kazao je Osmić za Dnevni avaz.

Činjenica je kako veliki broj bh. stanovnika i dalje želi otići iz države i život nastaviti u zemljama koje će im pružiti bolje poslove, veći životni standard i ugodniji život neopterećen svakodnevnim problemima s kojima se susrećemo u BiH, a koji su vezani isključivo uz politički svijet.

Related posts