BiH / Neobičan hobi Aleksandra iz Tuzle: Skupio više od 200 različitih ambalaža piva

Prije ekspanzije interneta i pametnih telefona čest hobi osoba koje gaje strast prema nečemu bio je sakupljanje određenih predmeta ili ambalaža.

Tako su neki sakupljali stripove, gramofonske ploče, pošatanske markice, značke, albume sa sličicama i mnoge druge predmete. U djetinstvu mnoge djevojčice su imale svoje kolekcije različitih salveta, dok su se dječaci hvalili vozim parkom autića ili galonima napunjenim raznovrsnim klikerima, prenosi Tuzlanski.ba.

Bilo je i onih koji su sakupljali ambalaže tvrdog pakovanja cigareta ali sve to jednog dana nakon što se dođe u neke zrelije godine postane prošlost. Međutim, Aleksandar-Saša Mihajlović iz Tuzle danas vrijedno čuva ali i širi svoju kolekciju pivskih ambalaža kojih kako kaže ima preko 200.

“Možda će zvučati malo neobično ali ljubav prema pivu javila se još od malih nogu. Razlog tome je vjerovatno jer mi je nekoliko članova porodice bilo zaposleno u tuzlanskoj Pivari. Prije nekih 5-6 godina došao sam na ideju kako želim probati što više različitih vrsta piva ali ne i da skupljam ambalaže. Tek kasnije na nagovor prijatelja kako nikad nije kasno počeo sam sa skupljanjem pivskih ambalaža i formiranjem kolekcije” priča Aleksandar.

Dodaje i to da nije bilo lako početi.

“Brzo se kolekcija popunila izborom onog što se nudilo u domaćim bh. marketima. Tako da sam u narednom periodu svaki izlet ili putovanje izvan BiH koristio kako probao neku novu vrstu piva, sačuvao ambalažu i proširio kolekciju. Naravno ništa ovo ne bi bilo moguće bez pomoći prijatelja i poznanika koji mi obavezno sa putovanja donsu uvijek po neko novo pivo”, kaže Aleksandar.

S obzirom da se u posljednje vrijeme na našim prostorima pojavljuje sve više Craft (zanatskih) piva kolekcija se širi, a samim tim dolazi i do manjka prostora za svu amabalažu.

“Prostor za kolekciju je sve manji i manji, obzirom da već imam preko 200 različitih pivskih ambalaža ali ću da nađem način da svaka ima svoje adekvatno mjesto. Dok je putovanja i prijatelja kolekcije će se i dalje širiti”, dodaje Aleksandar-Saša Mihajlović iz Tuzle koji nam je za kraj otkrio kako mu je posebno draga “Tuborg The beat bottle” koju je dobio za svoju kolekciju od kompanije Tuborg, a flaša je posebna po tome što svira kada se otvori.

Related posts