BiH: Kao krijumčari ljudi prvi put identificirani ilegalni migranti

Postupajući pod nadzorom tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Granične policije BiH, od ranih jutarnjih sati vrše pretrese objekata na području Sarajeva i Mostara.

U okviru operativne akcije “Centar” provedena je opsežna istraga kojom su obuhvaćene osobe osumnjičene da su organizirale krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Indije, Pakistana, Irana i drugih zemalja.

Prikupljeni su dokazi da su ilegalni migrant iu BiH krijumčareni sa područja Crne Gore i Srbije, nakon čega je organiziran njihov ilegalni boravak i smještaj u BiH, te dalji prijevoz i krijumčarenje prema zemljama EU, za šta su organizatori ilegalnim migrantima naplaćivali iznose od oko 4000 eura po osobi.

Tijekom operativne akcije zadokumentirano je najmanje 50 slučajeva krijumčarenja migranata.

Među osumnjičenim osobama, ima i stranih državljana, koji su se u BiH lažno predstavljali kao emigranti i prikrivali svoje razloge boravka u BiH kako bi mogli stupati u kontakt sa ilegalnim migrantima, vršiti kaznena djela i ostvarivati nezakonitu imovinsku korist.

Operativna akcija “Centar” predstavlja značajnu aktivnost u borbi na otkrivanju I spriječavanju krijumčarenja ilegalnih migranata preko teritorije BiH.

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičene osobe bit će predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

federalna.ba

Related posts