BBC: Industrija uglja tihi ubica građana u BiH

Ekipa BBC-ja posjetila je Bosnu i Hercegovinu kako bi napravili prilog o zagađenosti zraka, koja je u velikoj mjeri uzrokovana industrijom uglja.

BBC donosi prilog iz naselja Divkovići kod Tuzle pod nazivom “Industrija uglja tihi je ubica građana u BiH”, gdje mještanin Goran Stojak priča kroz šta prolazi stanovništvo tog kraja i kakve zdravstvene posljedice imaju zbog enormnog zagađenja.

– Tu je slika kao u Černobilu. Kada otvorite naveče prozore čujete kašalj ljudi i jauke od bolova, ispričao je Stojak, te dodao da je zagađenje toliko jako da postaje nesnošljivo.

– Zimi ne možemo otvoriti prozor po deset do 15 dana. Već sam izgubio oca koji je umro od karcinoma pluća. Znam da karcinom “ne bira” godine, ali najveći problem su mi djeca, kazao je Stojak.

Nakon odluke SAD-a da odustane od sporazuma o klimatskim promjenama u Parizu, Evropska unija je postala svjetski lider u smanjenju emisije fosilnih goriva. Ipak, zemlje poput BiH, koje pretenduju da postanu dio EU, imaju ogromno zagađenje zraka.

Naša zemlja se u velikoj mjeri oslanja na industriju uglja, kao jeftinijeg energenta, u odnosu na uvoz gasa iz Rusije, što sve utječe na zagađenje, a u krajnjoj mjeri i na lokalnog stanovništva.

BBC navodi da BiH ima drugu najveću stopu smrtnosti uzrokovanu zagađenjem zraka, odmah iza Sjeverne Koreje. Razlog za to je pretjerano oslanjanje BiH na ugalj kao izvor energije. Samo tuzlanska termoelektrana sagori tri miliona tona uglja svake godine. Ipak, navode da je najviše zabrinjavajuća činjenica što se toksični otpad odlaže nedaleko od naseljenih mjesta.

Nadležni u ministarstvu okoliša nisu odgovarali BBC-vom novinaru na zahtjeve za intervju.

Related posts