Banja Luka: Istraga o pokušaju ubistva novinara Vladimira Kovačevića tapka u mjestu

Ni 10 dana nakon brutalnog premlaćivanja novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, nema imena počinilaca. Policija i Okružno tužilaštvo odgovaraju škrto, tvrdeći da ne mogu iznositi informacije kako istraga ne bi bila ugrožena.

Zvaničnih informacija o tome ko je pretukao novinara BN TV Vladimira Kovačevića još nema. Prema nezvaničnim informacijama policija je jučer privela jedno lice u Kozarskoj Dubici koje se dovodi u vezu sa pokušajem ubistva novinara Vladimira Kovačevića.

Mediji prenose da je u ovom slučaju saslušano više lica koja se mogu dovesti u vezu sa brutalnim premlaćivanjem Vladimira Kovačevića, ali zvanične informacije su šture, prenosi RTVBN.

”Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, u pomenutom predmetu donio je naredbu o sprovođenju istrage protiv NN izvršioca ili više njih, zbog počinjenog krivičnog djela Ubistvo u pokušaju iz člana 124. stav 1. u vezi sa članom 22.KZRS, te naložio policijskim službenicima Policijske uprave Banja Luka da preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere na otkrivanju počinilaca i rasvjetljavanju svih okolnosti počinjenog krivičnog djela”, navode u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Više informacija nije otkrila ni Policijske uprave Banja Luka.

”Konstantno se saslušavaju lica i provjeravaju se informacije do kojih se dolazi u operativnom radu, određena lica su bila kriminalistički ispitana, izvršeni su i pretresi na određenim lokacijama sa ciljem pronalaska materijalnih dokaza i policijski službenici će nastaviti sa intenzivnim preduzimanjem operativnih i istražnih radnji sve dok se krivično djelo ne rasvjetli i ne identifikuju izvršioci, a detalje ne možemo iznositi kako ne bi ugrozili istragu”.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka, Siniša Vukelić, rekao je da je Republici Srpskoj i BiH neophodna izmjena krivičnog zakona prema kojoj bi se napad na novinara tretirao kao napad na službeno lice. To je prije 6 godina predlagao Klub novinara.

To nije prošlo ni tada, ali ni prošle godine, jer inicijativa nije naišla na razumijevanje vlasti i opozicije.

Kovačevića su dva nepoznata muškarca sa kapuljačama na glavi sačekala ispred zgrade u kojoj stanuje i brutalno ga pretukli metalnim palicama.

Ovaj slučaj tužilaštvo je okvalifikovalo kao pokušaj ubistva.

Related posts