Balkanske borbe pasa: Pitbulove uvoze iz BiH i Srbije, ilegalno klađenje u punom zamahu!

Nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica i tim Korina Animals iz Udruženja Korina već neko vrijeme prikupljaju informacije o borbama pasa koje se organiziraju u Crnoj Gori – javlja Antenam.

– Samo u posljednjih 15 dana smo dobili informacije o organiziranju dvije borbe koje su organizovale osobe iz Nikšića, ali je bilo nemoguće saznati mjesto održavanja. Ulozi su išli od 500 i više eura po psu. Ne znamo šta se desilo sa psima nakon borbe – navodi se u saopćenju.

Ono što su uspjeli da saznaju je da se dio pasa koji se bore uvozi obično preko bosanske ili srbijanske granice u kasnim večernjim satima.

– Transportuju i do pet pitbulova odjednom, što je alarm za uzbunu, pogotovo nakon odluke Ministarstva poljoprivrede od 3. maja ove godine kojom je ova rasa označena opasnom i propisani su jasni uslovi za njeno držanje, ali ne i za nabavljanje. U svakom slučaju, želimo da sarađujemo sa graničnom policijom koja može da identifikuje sumnjivo uvoženje pasa u Crnu Goru, i sa MUP-om koji može da radi na njihovom praćenju unutar zemlje – navedeno je u saopćenju.

Pozivaju sve građane koji imaju neke informacije o ovim dešavanjima da nam ih anonimno dostave.

– Ljudi se često plaše da sa nekim podijele informacije do kojih dođu, pogotovo sa aktivistima koji će te informacije prenijeti dalje, jer je poznato da licima koja se bave organizovanjem borbi pasa to nije jedina nelegalna aktivnost u kojoj su angažovani. Mi međutim čvrsto vjerujemo da će nakon prvih krivičnih prijava, sve ići mnogo lakše i brže – zaključeno je u saopćenju.

Avaz.ba

Related posts