Ambasada SAD: Krajnje je vrijeme da se formira vlast na svim nivoima

Ni nakon 492 dana od oktobarskih izbora 2018. godine, Vlada Federacije BiH nije formirana. Krajem te godine, lider HZD-a BiH Dragan čović je rekao da “što se tiče Vlade FBiH, do nje ćemo se ja mislim načekati”. Sudeći prema stavovima iz HDZ-a, nova Federalna vlada neće biti formirana prije njene reforme i dogovora o promjenama Izbornog zakona BiH na kojima insistira ova stranka.

Iako su iz SDA pozivali HDZ da dostavi ime kandidata za predsjednika FBiH čime bi se krenulo u formiranje entitetske vlade, Čović je izjavio da ima kandidata, ali da neće ići tako brzo.

Prema njegovim riječima, u FBiH je potrebno riješiti dva pitanja – reorganizacija Vlade FBiH, na čemu HDZ radi zajedno sa SDA i SBB-om, kao i izmjene Izbornog zakona.

Na upit N1 o neformiranju Vlade FBiH, iz Ambasade SAD u BiH navode:

“Nakon više od godinu dana od izbora održanih 2018. godine krajnje je vrijeme da se formira vlast na svim nivoima i da se implementiraju izborni rezultati. Kao što smo stalno govorili, pozivamo sve stranke da ostave po strani uske stranačke interese i fokusiraju se na vršenje vlasti i na potrebe građana”, naveli su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za N1.

Izvor: N1info

Related posts