Zvijer je puštena s lanca: Prvi pogled na novi BMW M5

Njemački automobilski div je nakon mjeseci isčekivanja odlučio djelomično razotkriti novi BMW M5, koju već zovu “najuzbudljivijom i emocionalno fascinantnom limuzinom visokih performansi“.

Iza kratkog opisa se krije doista fascinantna limuzina o kojoj će u budućnosti biti spjevane brojne ode pune superlativa. Kao što se pretpostavljalo, najnovijeg člana M obitelji pokreće 4.4 M TwinPower Turbo V8 motor s maksimumom od oko 600 KS i preko 700 Nm. Usaglašen je sa osmostepenim M Steptronic mjenjačem, a koji omogućava juriš iz snova. Tako će ova prestižna njemačka limuzina “uhvatiti“ 100 km/h za manje od 3,5 sekundi. Ako nekog zanima, prosječna potrošnja goriva je 10,5 l/100 km, stoji u službenom saopćenju.

Novi M5 dobiva i M xDrive pogon na sve točkove. Zahvaljujući centralnoj nadzornoj jedinici pogon se prilagođava dinamici vozila, kako u longitudinalnom, tako i u lateralnom smislu.

-Time je postignut optimum u pogledu trakcije, agilnost i preciznost zadnjeg pogona sa superiornom ravnotežom i trakcijom AWD pogona – kaže Frank vam Meel, šef M odjela.

U praksi to znači kako će automobil najviše vremena pogoniti zadnji točkovi, a po potrebi će se uključivati prednji pogon. AWD pogon ima tri moda rada, i to kao 2WD (zadnji pogon), 4WD i 4WD Sport. M diferencijal ostaje u igri, a dodatno je unaprijeđeno i podvozje.

Enterijer dosljedno prati osnovu serije 5 i pridodaje joj M detalje, poput ručice mjenjača ili M upravljača s dvije programibilne tipke. Kako vozač ne bi skidao pogled s ceste Bavarci su dodatno poboljšali preglednost Head-Up zaslona i za čak 70% povećali površinu prikaza informacija.

Tu BMW staje i tjera nas da još nekoliko mjeseci pričekamo do svjetske premijere automobila, koji će se zasigurno snažno urezati u povijest firme, baš kao što su to učinili njegovi prethodnici.

Related posts