Zerina Kurić: Jednako razvijati i urbani i ruralni dio grada

Kandidati Stranke demokratske akcije Bihać za Gradsko vijeće Grada Bihaća odgovorili su na pet pitanja i time u određenoj mjeri upoznali birače s onim što nude i koje projekte planiraju podržavati ukoliko budu izabrani u Gradsko vijeće. 

Za sve one koji Vas ne poznaju, ko je Zerina Kurić? 

Zerina (Talić) Kurić, rođena sam u Sanskom Mostu gdje završavam osnovnu školu i gimnaziju. Nakon toga upisujem i uspješno završavam  Višu tehničku školu u Bihaću i stičem zvanje inžinjer tekstila – mehanički smjer. Tokom školovanja srce mi osvaja Bihać i jedan prekrasan Bišćanin, te udajom za njega postajem stalni stanovnik I građanin Bihaća. Dakle,sretno sam udana i majka dvije odrasle kćerke. Zbog bolesti jednog od članova porodice odlučujem svoju diplomu “ostaviti po strani” kako  bih se u potpunosti posvetila brizi ali to me nije spriječilo da i dalje radim na sebi  i budem aktivan i koristan član društva. 

Potpredsjednica sam Kantonalne organizacije Žene SDA USK i jedna od rijetkih žena koja je predsjednica Savjeta mjesne zajednice. Dugi niz godina volontiram na raznim projektima i bavim se humanitarnim radom.

Zbog čega ste se odlučili kandidirati za Gradsko vijeće?

Dati svoj doprinos  poboljšanju uslova, ambijenta u kom živimo je, po mom mišljenju, obaveza svakog od nas. Kroz protekle godine trudila sam se, da tu svoju obavezu ispunjavam shodno svojim mogućnostima, obnašajući dužnost predsjednice MZ, volontiranjem i humanitarnim radom. Zaključila sam da je vrijeme da ”prihvatim kandidaturu za GV i da kao vijećnica djelujem još jače i odlučnije, odgovornije u ispunjavanju iste. Razloga za prihvatanje kandidature je nekoliko. Jedan od bitnijih, je taj što sam kao predsjednica Savjeta MZ vrlo dobro upoznala probleme naših sugrađana, šta je to što su prioriteti koji se trebaju rješavati kako u mojoj MZ tako i u svim MZ na području Bihaća. Istovremeno sam, pokušavajući pronaći rješenje problema koji se tiču konkretno stanovnika u mojoj MZ naišla na niz prepreka,nerazumijevanje i na nepravednost u raspodjeli sredstava kako iz budžeta grada tako i sa viših nivoa vlasti. Gradsko vijeće trebalo bi i moralo bi da se bavi rješavanjem prvenstveno “gorućih” problema u svakoj MZ, problema koji otežavaju rad i život naših sugrađana. Razumjevajući svu tu problematiku znam da ću, ukoliko mi moji sugrađani ukažu povjerenje, odlučno djelovati i dati svoj doprinos da se mišljenja i zahtjevi Savjeta MZ uvažavaju.

Šta su po Vama ključni problemi u Bihaću?

Činjenica da živimo u gradu u kom je evidentan svakodnevan priliv migranata i istovremeno odliv domaćeg stanovništva, daje odgovor na vaše pitanje koji su ključni problemi. Odlazak našeg stanovništva, posebno mladih je vrlo zabrinjavajući. Neophodno je hitno donijeti plan I strategiju kako i u kom pravcu djelovati da bi se što više mladih odlučivalo za ostanak a ne za odlazak. Mladima je potrebno pružiti poticaj, razlog za ostanak kroz osiguranje boljih uslova za bavljenje sportom, kulturom, naukom i što je najvažnije omogućiti im da njihova stečena znanja i vještine imaju jednake mogućnosti.

Mladima koji imaju projekte, ideje za pokretanje malih biznisa treba pomoći smanjenjem papirologije i finansijskom podrškom. Moramo se grčevito boriti za svakog od njih, stvoriti uslove da u svom gradu zarađuju i formiraju porodicu.

Prisustvo velikog broja ilegalnih migranata u gradu je problem koji je podijelio naše sugrađanje. Bišćani su dobri, humani ljudi što su bezbroj puta dokazali i pokazali ali sve ovo jednostavno predugo traje. Moramo insistirati kod međunarodnih organizacija zaduženih za migracije i viših nivoa vlasti da rasterete Bihać. Ljudima u pokretu je neophodno obezbijediti uslove za život, zdravstvenu skrb ali sve to u centrima van grada.

Uređenje centra, jezgre grada potrebno je da bismo vratili turiste u naš grad ali se ne smije zaboraviti da turizam nije samo u centru grada i Nacionalnom parku. Turizam je i u najudaljenijem selu te zato treba jednakomjerno razvijati i urbani i ruralni dio grada.

Koje aktivnosti planirate podržati ukoliko budete izabrani u GV?

Iz odgovora na prethodna pitanja da se zaključiti koje aktivnosti ću podržavati. Dakle, svaka aktivnost, projekat koji će donijeti poboljšanje uslova u kojima naši sugrađani žive, dobit će moju podršku. Svakodnevna saradnja i razgovor sa građanima je najbolji način da saznamo kako i na koji način im pomoći.

Neki dan sam bila u posjeti jednoj našoj  mjesnoj zajednici. Upoznala sam porodicu, jednog mladog čovjeka koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Do njegovog posjeda vodi užasan makadamski put kojim nekoliko puta dnevno dolazi  kamion dovozeći sve što mu je neophodno za rad. Kroz razgovor sam vidjela kolika je želja tog mladog čovjeka da ostane na svom imanju ali i opasnost da odustane. Jasno je u razgovoru rekao da je asfaltiranje puta nešto što se treba što prije, trebalo je davno uraditi i što bi mu uveliko olakšalo bavljenje poslom. Dakle prvi korak na putu njegovog ostanka, prvi korak da ga zadržimo u našem gradu znamo.

Hoćemo li ostanak mladih, hoćemo li razvoj turizma, razvoj poljoprivredne proizvodnje, hoćemo li kvalitetnije obrazovanje, zdravstvo itd., moramo prvo shvatiti šta im je najveći problem i korak po korak ponuditi rješenja.

 I to je jedini ispravan način rada i djelovanja. Slušati ljude iz svih oblasti, iz svih sfera društva, poslovanja, zanimanja i zajednički dolaziti do zaključka šta su ključne stvari koje trebamo raditi.

Koja je vaša ključna poruka glasačima?

Pozivam sve naše sugrađane da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo. Bojkot izbora ne donosi nikome dobro. Birajte razumom, činjenicama. Prepoznajte one koji su uvijek radili za dobrobit društva. 

Related posts