Zdravstveni radnici potpisali granski kolektivni ugovor: Danas se prekida štrajk

Sindikat zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo, koji je u generalnom štrajku već 22. dan, potpisao je kolektivni granski ugovor s Vladom KS i Ministarstvom zdravstva KS.

Ugovor su potpisali premijer KS Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS Edo Selimić, potpisivanju je prisustvovala i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj.

Nakon dva neuspjela sastanka zdravstvenih radnika sa predstavnicima kantonalne Vlade dogovorena je satnica od 2,60 KM, radna sedmica od 37,5 radnih sati i koeficijent minulog rada od 0,5.

– Od početka sam govorio da razumijem zahtjeve zdravstvenih radnika i da su oni realni kao i da bismo im dali više para da imamo. Do sada su bili prevareni, dobili su niz obećanja prethodnih vlada koje su nagovještavale poboljšanje, a nikad ono se nikada nije desilo. Vlada smo koja troši ono što ima i mnogo nas je koštalo što su naši prethodnici potpisivali ono što u kasama nije bilo i to je preskupo i preštetno za ovaj sistem. Došli smo do toga da zdravstveni radnici sada imaju bolje uvjete nego ikada, najbolje u BiH, a Vlada je u rebalansu izdvojila ozbiljne novce za opremu i blizu smo kraja da primijenimo Akcioni plan koji će dodatno poboljšati usluge u zdravstvu i da 2018. godine zdravstvena usluga u KS bude bolja – kazao je Konaković.

Konaković je kazao da će on izgleda biti prvi koji će koristiti usluge ljekara jer se i on razbolio.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata, kazao je da su djelimično zadovoljni onim što su postigli jer su djelimično relaksirali socijalni status njihovih uposlenika.

– Zahvalni smo i pacijentima koji su bili korektni. Ovo što smo potpisali bila je odlična osnova za daljnji sindikalni rad. Idemo dalje i borimo se dalje – kazao je Selimić.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj je istakla da bi bila najsretnija da su odmah mogli potpisati satnicu od 2,75 KM, međutim, za to nije bilo sredstava.

– Nikome ovaj štrajk nije odgovarao, a najviše našim građanima kojima su bile uskraćene određene usluge. Nismo mogli da ulazimo u bilo kakve rizike i potpisujemo obaveze koje nećemo moći ispoštovati. Ukoliko naredne godine bude više sredstava, usmjerit ćemo ih u povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada i zdravstvenih usluga – kazala je Ademaj.

Nakon potpisivanja ugovora planirano je zasjedanje Glavnog odbora Sindikata zdravstvenih radnika KS koji će donijeti odluku o prekidu generalnog štrajka koji traje od 13. oktobra.

Related posts