Završen sastanak sa klubovima: Šta će biti sa Premijer ligom BiH?

U organizaciji Nogometnog saveza BiH danas je održana treća videokonferencija, sastanak sa predstavnicima klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine.

– Učesnike konferencije je u ime NSBiH pozdravio je predsjednik Elvedin Begić, a istoj su prisustvovali i potpredsjednici Milorad Sofrenić i Ivan Beus, kao i predsjednici entitetskih saveza, Vico Zeljković i Irfan Durić. Sastanku su prisustvovali i generalni sekretar Adnan Džemidžić, izvršni direktor Sektora za sport Elmir Pilav i predsjednik Komiteta za takmičenje Milorad O. Lale, saopćeno je iz NSBiH.

Tokom sastanka je vođena diskusija o prijedlozima klubova za tekuću sezonu, razlozima i argumentima za (ne)odigravanje nastavka prvenstva, prijedlogu datuma početka nove sezone, kao i načina funkcionisanja klubova u narednom periodu. 

– Različit pristup predstavnika klubova, njihovih pogleda i stavova o modalitetu za nastavak takmičenja, otvara široki prostor za opservacije uz mnogo otvorenih pitanja.  Stoga je na sastanku zaključeno da se klubovi pismeno očituju na proslijeđeni upitnik iz NSBiH sa zadatkom da se administraciji dostave konkretni odgovori na postavljena pitanja. Predstavnici klubova će se pismeno izjasniti jesu li za nastavak takmičenja, koji format takmičenja preferiraju, jesu li sačinili prijedlog načina početka trenažnog procesa i priprema za utakmice u narednom periodu, konkretan plan organizacije utakmica u posebnim okolnostima, način testiranja igrača i rokove do kada će ista biti izvršena, ističu u kući bh. fudbala. 

Pored upitnika, iz administracije NSBiH je klubovima dostavljen prijedlog „Plana mjera i procedura  COVID-19“ za nastavak trenažnog procesa i odigravanja utakmica bez prisustva publike, a koji je NSBiH prije dvije sedmice dostavio nadležnim entitetskim ministarstvima na odobravanje. 

– Sve potrebne mjere su preduzete u pravcu izrade kvalitetne pripreme za nastavak takmičenja pod okriljem NSBiH. Nakon što klubovi dostave svoje odgovore, administracija će pripremiti sveobuhvatnu analizu trenutnog stanja u smislu mogućnosti organizacije takmičenja u narednom periodu, te će istu dostaviti Izvršnom odboru NSBiH na razmatranje. Tek nakon što bude sagledana kompletna situacija, uzimajući u obzir da su još uvijek na snazi mjere nadležnih organa u BiH po pitanju zabrane organizacije sportskih takmičenja, Izvršni odbor će donijeti svoju konačnu odluku, saopćeno je iz NSBiH.

Izvor: sport.avaz.ba

Related posts