WHO podržala istragu o reakciji na pandemiju

Optuživši WHO da je “marioneta u rukama Kine”, Vašington je ocijenio da je organizacija zanemarila rano upozorenje Tajvana o ozbiljnosti koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), njene 194 članice među kojima i Sjedinjene Države i Kina, usvojile su rezoluciju o nezavisnoj procjeni reakcije UN-ove agencije na pandemiju novog koronavirusa.

Tekst je usvojen konsenzusom i predviđa što brže pokretanje nepristrane, nezavisne i potpune procjene međunarodne akcije pokrenute zbog pandemije, kako bi se poboljšali svjetski kapaciteti prevencije, pripreme i odgovora na pandemije.

Tom procjenom, čiji su obrisi i dalje nejasni, trebale bi se pozorno proučiti mjere koje je WHO poduzeo zbog pandemije Covida-19 i njihova hronologija. 

WHO i generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) pod stalnim su pritiskom Sjedinjenih Država koje im predbacuju pristranost u vođenju epidemije u kojoj je dosad umrlo više od 318.000 ljudi.

Optuživši WHO da je “marioneta u rukama Kine”, Vašington je ocijenio da je organizacija zanemarila rano upozorenje Tajvana o ozbiljnosti koronavirusa kao i da je zakasnila s proglašenjem pandemije.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je već sredinom aprila obustavio američko finansiranje WHO-a i zaprijetio da će ga zalediti na neodređeno vrijeme ako UN-ova agencija ne pokrene bitna poboljšanja u roku od 30 dana.

Iako se u rezoluciji usvojenoj danas ne spominje Kina, Sjedinjene Države joj se nisu usprotivile. One optužuju Peking da je prikrio nesreću u laboratoriju iz kojeg je proistekla pandemija i zahtijevaju potpunu transparentnost.

Jučer, prvog dana godišnje skupštine, američki ministar zdravstva Alesk Azar (Alex) je izjavio da je “neuspješan odgovor WHO-a na pandemiju Covida-19 odnio mnoge živote”. 

Generalni sekretarUjedinjenih naroda Antonio Gutereš (Guterres) je kritizirao neke zemlje, ali ih nije imenovao, koje su zanemarile preporuke WHO-a o sustavnom testiranju i izoliranju te poštovanju strogih mjera fizičkog distanciranja. 

Tedros Adhanom Gebrejesus je istakao da je WHO brzo proglasio uzbunu i obećao da će što prije, ali u prikladno vrijeme, pokrenuti nezavisnu istragu o postupanju organizacije. 

Izvor: Avaz.ba

Related posts