Višković: U RS stupila na snagu nova uredba

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je za N1 da je u RS stupila na snagu uredba, gdje će se komunalna policija i inspektori zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, uključiti u sankcionisanje onih osoba koji se ne pidržavaju mjera …

… Republičkog štaba za vanredne situacije i Vlade Srpske.

Višković je istakao da je za vrijeme pandemije virusa korona, u Republici Srpskoj bez posla ostalo 2.403 radnika, a da je više od 1.100 bilo zaposleno na određeno vrijeme, a ostatak na neodređeno.

Od toga je najveći broj radnika u trgovini i ugostiteljstvu, dok je prerađivačka industrija na trećem mjestu. Kako je Višković naveo, da nije sve tako crno pokazuje i brojka da je 867 radnika dobilo zaposlenje. Sve to je predočio iz zvaničnog dokumenta Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

– Za april ćemo uplatiti najnižu platu, poreze i doprinose, ali će biti prošireno i na one subjekte koji su zbog virusa korona imali ugroženo poslovanje. U aprilu, 55 milona KM će nam trebati i biće obuhvaćeno 70.000 radnika – naveo je Višković.

Rekao je da je su donijeli odluku o policijskim službenicima, gdje će njih oko 5.500 imati pravo na novčanu naknadu. Takođe, ovdje će biti obuhvaćene i civilna zaštita, inspekcija, i još neke službe.

– To je simbolična naknada za njihov trud i zalaganje – rekao je Višković.

Takođe, dodao je da vozači u međunarodnom prevozu su u vrijeme eskalacije krona virusa vozili robu iz BiH prema zemljama koje su puno više pogođene korona virusom, i time su omogućili da se imaju obezbjeđene životne namirnice, te da će se ići i njima da se pomogne.

– Trgovci su imali dobit i mislim da mogu dati svoje plate radnicima, jer su radili sve vrijeme. Očekujem da svoje zaposlene adekvatno nagrade – naveo je Višković.

Izrazio je zabrinutost jer u Srpskoj u posljednja dva dana ima više od 100 zaraženih.

– Dao sam da se naprave analize stručnjaka gdje je problem i kako da se reaguje i stavimo to pod kontrolu. Danas je kraj devete nedjelje kako se borimo sa korona virusom i bilo je za očekivati da se to smanjuje, a mi smo došli u protekla dana do maskimuma – rekao je i dodao da struka smatra da smo se počeli komotnije ponašati.

– Zato smo za majske praznike proširili policijski čas, i ostaju na snazi mjera zabrane za vikend između mjesta stanovanja, zabrana okupljna, kao i nošenje zaštitne opreme – istaknuo je Višković.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts