VIDEO: Uragan Irma “usisao” okean

Prirodni fenomen usred kojeg se okean povuče događa se usred vrlo snažnih oluja, objašnjavaju stručnjaci. Nevjerovatni prizori morskog dna obišli su svijet i fascinirali milione.

Ako dosad niste bili svjesni koliko je zapravo snažan uragan Irma, ovi će vas prizori u to itekako uvjeriti. Naime, nekoliko je plaža na Bahamima doslovno ostalo bez – vode.

Neobični prizori brzo su se proširili društvenim mrežama i dodatno preplašili sve one na područjima koje će “Irma” tek pogoditi.

Angela Fritz, meteorologinja The Washington Posta, potvrdila je da se radi o stvarnom fenomenu koji se događa za vrijeme snažnih oluja.

“Uragan Irma toliko je snažan, a njegov je tlak toliko nizak da doslovno ‘usisava’ vodu iz svog okružja u jezgru oluje”, objasnila je Fritz, piše Huffington Post, prenosi 24sata.

“U jezgri oluje tlak je toliko nizak da vodu vuče prema gore i tako uragan mijenja oblik oceana”, napisala je meteorologinja. Ono na što stanovnici obližnjih plaža svakako moraju pripaziti je povratak vode koji bi mogao biti popraćen visokim valovima i silom. Što se pak prizora na Bahamima tiče, oni su snimljeni u petak, a voda se vratila već dan kasnije, u subotu.

 

Related posts