Video: Potpuni debakl Dodika i Čovića pred očima svijeta

Brojne su reakcije u BiH, regiji i svijetu na debakl i blamažu koju su pred ambasadorima UN-a doživjeli Milorad Dodik i Dragan Čović.

Upravo su debakl, blamaža i poraz riječi kojim je Vlado Vurušić u Jutarnjem listu opisao nastup Dodika i Čovića. Vurušić ističe pobjedu Bakira Izetbegovića, za kojeg navodi da je “okrenuo vodu na svoj mlin i ostvario  dodatne poene na međunarodnoj sceni dok se ostala dvojica mogu samo pokriti ušima i pokušati popraviti štetu“. U tekstu Jutarnjeg se još naglašava da “treba reći da isti izborni zakon funkcionira 25 godina te da se i sam Čović prema njemu već birao u Predsjedništvo“ te se konstatira da je Dodikova zloupotreba bh. Hrvata i Hrvatske.

Portal HRT-a prenosi vijest agencije Hina s naslovom “Čović i Dodik pred forumom UN-a napali Inzka, a zapadne države ga podržale“.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović smatra kao bi Dodik i Čović mogli dovesti Srbiju i Hrvatsku u nezgodnu poziciju. “Srbija bi trebala da povede računa da je vrlo vjerovatno da će je Dodik uvući u sukob sa SAD, posebno nakon što Biden preuzme vlast. Djelomično to isto važi i za Hrvatsku, koja bi se mogla naći u situaciji da zbog Čovića i njegova Dodika pokvari svoj vanjskopolitički status”, smatra Jović.

Novinar i advokat Senad Pećanin oglasio se na društvenim mrežama, gdje je napisao: “Gospodine Dodik, hvala za izvanredan nastup pred Vijećem sigurnosti UN! Ako je iko imao sumnje protiv kakvog se fašizma BiH bori – više nema. I ni za živu glavu ne dozvoli mijenjanje imena R. Karadžića studentskom domu na Palama! Hvala i Draganu Čoviću.”

Novinar Mirza Čubro također na društvenim mrežama komentariše:

– Ne znam ko je nagovorio Milorada Dodika i Dragana Čovića na sudjelovanje u diskusiji VS UN o 25 godina Dejtona ali za državu BiH je uradio odličan posao.

Slobodna Bosna piše da je “debakl preblaga riječ za ono što se desilo Dodiku i Čoviću pred Vijećem sigurnosti”. Bosna navodi da je šlag na tortu stavio ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj, kojeg je Dodik, također, napadao, tvrdeći da ne zastupa poziciju Predsjedništva BiH. Alkalaj je na to suvereno odgovorio, kada je na njega došao red, pročitavši zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH povodom 25 godina Daytona. S obzirom na to da je izjava imala pozitivne tonove, posve suprotne od Dodikovog uvodnog izlaganja, ostao je utisak da je Alkalaj uspio demantirati Dodika njegovim riječima.

Avangarda uz tekst kojeg potpisuje Dženana Karup Druško donosi naslov “Potpuni poraz politika Dodika i Čovića“, u kojem se između ostalog navodi da se „Noć koju su zamislili kao noć velikog uspjeha za njih pretvorila u noć katastrofe“.

Haris Imamović je na Facebooku objavio „sažetak sinoćnje trosatne sjednice Vijeća sigurnosti u 10 minuta“. Korisno za razumijevanje stanja u BiH, prvenstveno percepcije tog stanja u međunarodnim okvirima.  Ukratko, potpuni debakl politike etničkih podjela.

Video možete pogledati na sljedećem LINKU.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts