Uz komesara Koričića i pravosuđe

Izbor policijskog komesara u Unsko-sanskom kantonu se odugovlači, jer kantonalnoj Vladi ne odgovaraju način rada Nezavisnog policijskog odbora i rang-lista kandidata koju je NO utvrdio i proslijedio ministru MUP-a Anelu Ramiću. Prvorangirani kandidat je Mujo Koričić, kojem je istekao mandat na mjestu komesara, koje je preuzeo nakon što je bivši komesar Ramo Brkić uhapšen.

Rad pod pritiskom

Tražeći i našavši neke formalne nedorečenosti, Vlada je uputila krivičnu prijavu Tužilaštvu USK-a protiv Nezavisnog odbora. Na naš upit da li je to pritisak na njihov nezavisni rad, ministar Ramić je odbacio takvo gledište. No, tek nakon dvije sedmice Tužilaštvu je pristigla prijava iz Vlade i tužioci su je odmah odbacili kao neosnovanu.

– Kantonalno tužilaštvo je zaprimilo podnesak kabineta ministra unutrašnjih poslova USK-a koji je tretiran kao krivična prijava protiv članova Nezavisnog policijskog odbora Vlade USK-a i obrađivača informacije tog nezavisnog odbora, po kojem je formiran predmet, te je on smatran prioritetom i hitne prirode, pa je sukladno tome postupajući tužilac nakon analize predmeta donio tužilačku odluku, naredbu o neprovođenju istrage iz razloga nepostojanja elemenata krivičnog djela u radnjama prijavljenih lica. Podnosilac je o navedenoj odluci pisanim putem obaviješten u skladu sa ZKP-om FBiH, kazala nam je Senka Delić, portparol Tužilaštva USK-a.

Šta je sljedeći korak, pitali smo Ajnu Jodanović, predsjednicu Nezavisnog policijskog odbora.

– S obzirom na to da smo mi predali kompletnu dokumentaciju ministru MUP-a, očekujemo da je on proslijedi Vladi i da postupaju u skladu sa Zakonom. Da bismo bili sigurni, mi ćemo još jednom uputiti zaključke na Vladu, istakla je Jodanović.

U međuvremenu, policija Unsko-sanskog kantona, kao nikad do sada, ima pune ruke posla zbog ogromnog broja migranata u Kantonu. U vanrednim okolnostima, vršilac dužnosti komesara i načelnik uniformisane policije Šero Družić za sada se kvalitetno snašao. Ocjena je to i Vlade USK-a, ali i direktora FUP-a koji je nedavno boravio u Bihaću.

Međutim, policija je pod pritiskom. Osim previše posla, zbog neisplaćenih regresa, otpremnina i naknada za prijevoz zaprijetili su štrajkom, pa su ipak odustali od tog koraka.

Političke igre

– Pozivamo sve nadležne institucije i tijela zadužena za izbor i imenovanje policijskog komesara MUP-a USK-a da se u radu pridržavaju načela zakonitosti i ekspeditivnosti, te da ne politiziraju izbor policijskog komesara, već da u skladu sa zakonskim propisima izvrše izbor i imenovanje, a sve s ciljem održavanja dobrog kontinuiteta rada Uprave policije i imajući u vidu trenutnu specifičnu situaciju u našem kantonu, pozvao je Elvedin Osmanović, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

A predsjednik Sindikata policije USK-a Mahmut Alagić podsjeća da su još na početku godine upozoravali na iste stvari.

– Ovo su sada političke igre, kazao nam je Alagić.

/oslobodjenje.ba

Related posts