Umrla pjevačica Roni Spektor, ikona 1960-ih: Bila inspiracija Džonu Lenonu, Dejvidu Boviju, Kita Ričardsa...

Pjevačica Roni Spektor (Ronnie Spector), čiji je snažan glas zaslužan za nezaboravne hitove ranih 1960-ih, uključujući “Be My Baby”, “Baby, I Love You” i “Walking in the Rain”, umrla je u srijedu nakon kratke borbe s rakom u dobi od 78 godina.

Spektor, rođena kao Veronika Benet (Veronica Bennett), udružila se sa svojom starijom sestrom Estel (Estelle) i rodicom Nedrom Talij (Talley) kako bi osnovala “Ronettes” 1957. Oni su postali jedan od najtrajnijih trija takozvane ere djevojačkih grupa, a dugo nakon raspada grupe, i njenog braka s producentom filom Spektrom (Phil Spector) hvaljena je kao simbol umjetničke i osobne izdržljivosti.

– Bila je s porodicom i u zagrljaju svog muža Džonatana (Jonathan)  – navodi se u saopćenju porodice.

Sjaj u očima

– Roni je živjela svoj život sa sjajem u očima, hrabrim stavom, čudnim smislom za humor i osmijehom na licu. Bila je ispunjena ljubavlju i zahvalnošću. Njezin radosni zvuk, razigrana priroda i čarobna prisutnost ostat će u svima koji su je poznavali, čuli ili vidjeli – dalje je navedeno.

Buduća Roni Spektor svoj je najistaknutiji komercijalni uspjeh ostvarila rano, kada je Fil Spektor potpisao ugovor s grupom 1963. Odmah su se zaljubili jedno u drugo. 

– Bila sam jako zaljubljena. Ta energija mi se svaki put vrati: kad pjevam “Be My Baby”, mislim na nas u studiju – rekla je Roni u intervjuu 2013. godine.

Pjesma, koja je zauzela 2. mjesto na Billboardovoj ljestvici Hot 100 u oktobru 1963., dobila je drugi život kada ju je Martin Skorsiz (Scorsese) uvrstio u kriminalističku dramu “Mean Streets” iz 1973. godine.

Udala se za Fila Spektora 1968. Nekoliko mjeseci kasnije, on je objavio da odlazi u djelomičnu penziju.

Otići u raj

– Nisam shvatala da ću se morati povući zajedno s njim. Da sam znala da neću pjevati, ne bih se udala za njega – rekla je Ronnie kasnije za Times.

Nakon četiri godine prisilne izolacije i porodičnog zlostavljanja, razvela se od Spektora 1972. godine.

Roni Spektor bila je prijateljica i inspiracija umjetnicima uključujući Džona Lenona (John Lennon), Dejvida Bovija (David Bowie), Brusa springstina (Bruce Springsteen), Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) i Bili Džoel (Billy Joel) – koji je za nju napisao “Say Goodbye to Hollywood” – a njena je harizma bila legendarna.

– Prvi put sam otišao u raj kada sam se probudio s Roni Benet koja je spavala s osmijehom na licu. Bili smo djeca. Ne može biti bolje od toga – napisao je Kit Ričards (Keith Richards) o njihovoj vezi sredinom 1960-ih u memoarima.

“Rolling Stone” je “Ronettes” upisao u Rock & Roll Hall of Fame 2007.

Izvor: Avaz.ba

Related posts