Ugostitelji u Sarajevu će i danas protestovati zbog lockdowna: Donosite mjere, ali nam i pomozite

U Kantonu Sarajevo su za danas planirani protesti zbog najavljenog lockdowna za vikend, najglasniji u nezadovoljstvu su ugostitelji koji traže konkretno saniranje negativnih posljedica koje im donose mjere borbe protiv koronavirusa.

Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto objavio sinoć da za vikend neće raditi ništa osim benzinskih pumpi, apoteka i trgovina hranom, ugostitelji i muzičari su se ekspresno organizovali na društvenim mrežama i u manjem broju okupili ispred zgrade kantona negodujući zbog donesenih mjera.

Isto, ali u značajno većem broju su najavili i za danas, a tačno vrijeme okupljanja rečeno je da će biti poznato uskoro. Razlog zbog kojeg ugostitelji negoduju nije zatvaranje, nego nedostatak finansijske pomoći biznisima koji se već godinu dana pandemije muče da prežive. Oni od Vlade KS traže konkretne mjere pomoći privredi kako bi mogli sačuvati i isplaćivati radnike i nastaviti poslovanje čija održivost je nužna i za sam kantonalni budžet.

U prethodnom periodu epidemiološka situacija u KS, ali i ostatku države rapidno raste, a vlast mora iznaći rješenje kako bi sačuvala zdravstveni sistem od pucanja. Jedini način koji su do sada uspjeli osmisliti su već viđene restrikcije koje biznise samo vode u dublje probleme. Ograničenost okupljanja na maksimalno 30 osoba bez obzira na veličinu objekta i konstantni apeli političkih lidera na građane da ne odlaze u žarišta (što su, kako se smatra, ugostiteljski objekti) vlasnike kafića ljuti jer su restrikcije samo pola rješenja problema.

Sinoć je sa skupa poslata poruka da ugostitelji nemaju ništa protiv bilo kakvih epidemioloških mjera dok god ih prate i adekvatne ekonomske mjere. Ranije je premijer Forto kazao da vlada razgovara o rješenjima za privredu, a ugostiteljima je obećao nadoknadu štete, no do sada niti jedna ideja pomoći ovim ljudima nije stavljena javno na sto, niti se nazire da će se takvo nešto desiti ubrzo.

Interesantno je i kako vlast mjere vidi samo u kontekstu potrebe za smanjivanjem broja zaraženih pa trenutne restrikcije olako porede sa onim strožijim u Evropi, kao da su potpuno nesvjesni siromašnosti zemlje i životnog standarda ljudi u državi u kojoj i sami žive.

Izvor: Cazin.net/Klix

Related posts