UEFA priprema plan: Bude li ijedan igrač pozitivan na koronu, klub gubi meč 0:3 i ispada iz Evrope?

Pandemija koronavirusa promijenila je fudbal širom Evrope, ispraznila tribine i nanijela klubovima ogromne finansijske gubitke.

Problem je ozbiljan, rijetke su države koje su omogućile (djelomičan) povratak fanova na stadione, a zdravstveni protokoli uglavnom su rigorozni.

Aktuelne sezone u Ligi prvaka i Evropskoj ligi nisu završene, a kvalifikacije za narednu tek treba da počnu. Poznato je da će se u kvalifikacijama, u kojima Bosnu i Hercegovinu predstavljaju Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Borac, u svakom pretkolu igrati po jedan meč, umjesto dosadašnja dva.

Nepoznanica je kako će ekipe putovati jer i dalje postoje restrikcije, naročito za “treće zemlje”, odnosno države van Evropske unije. Iz UEFA-e još nema konkretnih smjernica, a Jutarnji list je iz Hrvatskog nogometnog saveza dobio neslužbeno informaciju da krovna kuća evropskog fudbala ozbiljno razmatra jedan slučaj.

– Ako ijedan igrač ekipe koja se takmiči u nekom od tih takmičenja bude pozitivan na koronavirus, njegov klub gubi utakmicu 0:3!?

Kada bi se to, primjera radi, dogodilo u nekom od pretkola u kojima se igra jedan meč, to bi automatski značilo ispadanje iz Evrope.

Međutim, to je zasad jedan od prijedloga, ali je jasno da UEFA ide u smjeru strogih propisa za međunarodne utakmice. Vjerovatno će klubovi uoči svakog meča morati testirati svoje igrače, članove stručnog štaba, osoblja…

Izvor: Faktor

Related posts