U Bihaću predstavljeni programi Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije

Privredna komora Federacije BiH u saradnji s Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona organizirala je za privrednike s područja ovog kantona prezentaciju programa Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije.

U ime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva programe je predstavio mr. Husnija Kudić dok je programe Federalnog ministarstva energetke, rudarstva i industrije predstavio Stipo Buljan.

Prezentirani programi podrške za ovu godinu imaju za cilj pomoć u ekonomskom razvoju i oporavku obrta i preduzeća  iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije ali i drugih privrednih društava.

Programom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u ovoj godini osigurana su značajna sredstva koja imaju za cilj unapređenje i osiguranje ekonomskog razvoja, unapređenje rada obrta i preduzeća iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, poljoprivrednih zadruga i gazdinstava s ciljem osiguranja i povećanja broja zaposlenih, povećanja i uvođenja novih investicija i održanja konkurentnosti.

Programi podrške podrazumijevaju novčanu podršku ruralnom razvoju u 2021. godini kojom su obuhvaćeni modeli poticaja proizvodnji, modeli ruralnog razvoja i modeli ostalih vrsta podrški kroz koji su osigurana sredstva za investicije u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije posredstvom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te dodatna sredstva od dva miliona KM u saradnji s Razvojnom bankom FBiH.

Programimo podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju u iznosu od 87 miliona KM predviđeno je sufinansiranje aktivnosti poljoprivrednih gazdinstava, poljoprivrednih zadruga i privrednih društava te aktivnosti u cilju povezivanje ponude porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i obrta.

Vlada  FBiH usvojila je i Kreditno-garantni program za poljoprivredu i prehrambenu industriju u vrijednosti od 100 miliona KM namijenjen obrtima, poljoprivrednim zadrugama i preduzećima iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Program se odnosi na izdavanje garancija iz garancijskog fonda za kreditna sredstva privrednih društava s ciljem održavanja likvidnosti i očuvanja stabilnosti poljoprivrede. Krediti plasirani u okviru kreditno-garantnih programa imaju za cilj očuvanje radnih mjesta, održavanje proizvodnje i izvoza, obezbjeđivanje sredstava likvidnosti i osiguranje stabilnog poslovanja. Sredstva su obezbijeđena u posebnom novačnom fondu u okviru Razvojne banke FBiH.

Poljoprivrednicima na raspolaganju stoje i osigurana sredstva, kojima se želi doprinijeti smanjenju siromaštva malih farmerima u vidu START paketa, putem Jedinice za implementaciju projekata u okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iz kreditnih sredstava IFAD-a u vrijednosti od oko 10 miliona KM. Kao i sredstva iz projekta EU4AGRI, četverogodišnjeg (2020-2024) projekta koji finansira Evropska unija vrijedan 20.25 miliona eura, čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini.

Related posts