Svečano obilježen Dan grada Bihaća

Završni događaj višednevne manifestacije obilježavanja Dana grada Bihaća koja je obilovala mnoštvom kulturnih, sportskih, zabavnih sadržaja, obilježen je u Sali Kulturnog centra Bihać gdje je održana sjednica Gradskog vijeća Bihać. Na sjednici su pored gradskih vijećnika, predstavnika Gradske uprave, gradskih ustanova i preduzeća, dobitnika priznanja i nagrada Grada, prisustvovale i brojne zvanice iz susjedne Hrvatske i Slovenije, predstavnici viših nivoa vlasti, pravosudnih institucija, akademske i vjerskih zajednica, privrednici i građani.

Pored svečanog programa, ova prilika je iskorištena kako bi se na simboličan način iz grada na Uni poslala poruka podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu koji ovih dana proživljava strahote koje podsjećaju na ono što se u Bihaću i BiH dešavalo s početka devedesetih godina. Prilikom izvođenja pjesme „Nek svud ljubav sja“ od strane mališana hora „Bel canto“ svi prisutni u sali podigli su zastavice Ukrajine koje su prethodno zatekli na svojim sjedištima.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je tokom svog obraćanja također težište stavio na tu temu.

„Svi smo zajedno pod utiskom ovoga što se dešava u Ukrajini, zato evo ovom prilikom dajem svoj doprinos ovom zastavicom Ukrajine, slava Ukrajini, slava ljudima koji se bore i koji brane svoju zemlju, svoju domovinu, grobove svojih djedova i otaca. Također, pod tim dojom, koristim ovu priliku da ohrabrim naše lidere, da kažem još jednom ovdje s pozicije malog čovjeka da Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego da je i srpska i hrvatska i muslimanska i da mi očekujemo da nam osiguraju miran i prosperitetan život, jer mi smo 92. bili borci, a danas smo očevi i didovi i nije isto to. Ponosim se što danas u Bihaću imamo goste, prijatelje iz Hrvatske i Slovenije, da su ovdje predstavnici Islamske, Katoličke i Pravoslavne vjerske zajednice, ponosim se da su ovdje moje kolege načelnici, da su ovdje predstavnici različitih nivoa vlasti, Kantonale i Federalne… To je ono što nas, Bihać i Bišćane odlikuje i ono što se trudim da održavam i razvijam, duh otvorenosti i zajedništva. Ovo je Grad koji treba da se razvija i u kojeg je svako dobrodošao. Čestitam svim dobitnicima priznanja, posebno dobitnicima Plakete branilaca koje će im biti uručene 16.06. za Dan branilaca, dobitnicima Povelje 26. februar kao najviše nagrada Grada, ali moram posebno da istaknem svog ratnog komandanta Ramiza Drekovića. Svoje obraćanje ću završiti opet sa: slava Ukrajini, miru, budućnosti naše djece, dobru, dobrosusjedstvu i svemu onom što nam život čini ljepšim“, rekao je Fazlić.

Simboli grada Bihaća, toranj crkve Sv. Ante Padovanskog i Kapetanova kula, večeras su također osvijetljeni bojama zastave Ukrajine.

Related posts