Svakome ko želi ljetovati u Hrvatskoj po 2.600 KM?

Građani Hrvatske će od 2018. godine, kako je u planu, dobijati vaučere u iznosu od 10.000 kuna (oko 2.600 KM) koje će potrošiti za ljetovanje u svojoj zemlji.

Prvi turistički vaučeri ili tzv. cro-kartice trebale bi da počnu da se dijele 2018. godine. To je plan ministra turizma Garija Kapelija koji je projekat naslijedio od svog prethodnika Antona Klimana.

Kako će to sve funkcionisati, odnosno koliki iznos će biti na raspolaganju građanima, tek treba da se defineše. Prema prvom ukinuo bi se postojeći regres do 2.500 kuna (oko 700 KM), a uveo bi se turistički vaučer do 10.000 kuna godišnje (2.600 KM).

Po drugom scenariju, vaučer bi iznosio do 5.000 kuna (oko 1.300 KM), uz zadržavanje regresa. Novac bi poslodavci uplaćivali na poseban bankovni račun, a građani Hrvatske bi ga trošili putem cro-kartice, slično kao što sada koriste karticu tekućeg računa.

Odredio bi se i postotak za pojedinu kategoriju troškova. Za sada je prijedlog da se 50 odsto ograniči za smještaj, oko 30 odsto za hranu i piće, a ostatak novca bi bio za muzeje, velnes i sličan sadržaj.

Karticu bi građani mogli da koriste za odmor u kontinentalnoj Hrvatskoj tokom cijele godine, kao i izvan sezone na moru, piše Tportal.

Koji će od dva modela biti odabran, odlučiće se u pregovorima Ministarstva turizma s Ministarstvom finansija, poslodavcima i sindikatima.

Mađari turistički vaučer ili tzv. Szep karticu koriste od 2010. Od tada su u pet godina zabilježili porast broja noćenja domaćih turista za gotovo 30 posto, a ukupnog prihoda domaćeg turizma za čak 64 posto.

Kartica Szep u Mađarskoj funkcionira tako da je svakoj firmi omogućeno da svojim zaposlenicima, osim redovitog osobnog dohotka isplati i dodatno iznos od 450 hiljada mađarskih forinti (oko 3.000 KM) u godinu dana, a taj se iznos oporezuje manjim postotkom nego dohodak.

S te se kartice ne može podići gotovina, a može se plaćati isključivo u objektima koji prihvaćaju plaćanje Szep karticom.

Related posts