Super bogati ne brinu, imaju sve više

I pored Bregzita, ukupno bogatstvo hiljadu najbogatijih pojedinaca i porodica koje žive u Velikoj Britaniji poraslo je za 14 odsto tokom protekle godine.

Bogatstvo je dostiglo 658 milijardi funti (777 milijardi evra), prenio je svoju godišnju listu list Sandej tajms (Sunday Times).

Poređenja radi, prosječna plata u Velikoj Britaniji je porasla pet odsto u periodu od oko deset godina, prema statističkim podacima.

“Očekivali smo da će referendum imati efekat hladnog tuša, ali se to nije desilo”, navodi Sandej tajms osvrćući se na posljedice referenduma o izlasku Britanije iz EU održanog 23. juna prošle godine kada je većina Britanaca odlučila da zemlja napusti evropski blok.

“Dok smo se brinuli o posljedicama referenduma, brojne najbogatije osobe u Velikoj Britaniji ostale su smirene i nastavile da zarađuju milijarde”, navodi list.

Tokom proteklih godinu dana 19 milijardera je povećalo svoje bogatstvo za više od milijardu funti.

Najviše je zaradio indijski biznismen Lakšimi Mital, generalni direktor firme ArselorMital (ArcelorMittal), čije se bogatstvo uvećalo za 6,1 milijardu i dostiglo 13,2 milijardi funti.

Na spisku od hijadu najbogatijih u Britaniji ima ukupno 134 milijardera, što je 14 više nego 2016. godine, dvoje aktivnih sportista, 20 pop zvijezda, 38 aristokrata i 130 žena, navodi Sandej tajms.

Na vrhu liste najbogatijih sa imovinom od 16,2 milijarde funti su braća Sri i Goi Hindudža, koji ulažu u nekretnine, zdravstvo i naftu i gas, iz međunarodnog konglomerata “Hinduja Group”.

Pjevačica Adel je na spiku sa 125 miliona funti. Sa imetkom od po 110 miliona funti na spisak najbogatijih takođe su i legendarni gitarista Pink Flojda Dejvid Gilmor, fudbaler Mančester junajteda Zlatan Ibrahimović i spisateljica “Pedeset nijansi sive” I. El Džejms (E. L. James).

Iako je kraljici Elizabeti Drugoj bogatsvo procijenjeno na 360 miliona funti, sa povećanjem od 20 miliona funti za godinu dana, ona je pala deset mjesta na spisku i sada se nalazi na 329. mjestu od 1.000 najbogatijih.

Uslov da se uđe na listu najbogatijih 1000 jeste da se ima bogatstvo od najmanje 110 miliona funti, u odnosu na 15 miliona funti koliko je bilo potrebno 1997. godine navodi Sandej tajms.

Related posts