Strateški partneri na suprotnim stranama: Čović pokrovitelj proslave "Oluje" koja je za Dodika akcija fizičkog čišćenja Srba

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja, pod pokroviteljstvom predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića, Aleksandar Aco Golo trčati će, već tradicionalno, ultramaraton Mostar – Knin, saopćeno je danas iz HDZ-a BIH.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, svečanim programom, nastavlja se i u nedjelju, 05. kolovoza, a svoju nazočnost potvrdio je i predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

S druge strane, Čovićev strateški politički partner Milorad Dodik pozvao je sve ljude da se u subotu, 4. avgusta, u Bačkoj Palanci okupe i prisustvuju obilježavanju egzodusa Srba iz Hrvatske i Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja”.

Dodik je rekao da je to bila stravična sudbina srpskog naroda na tom prostoru.

“Ne smijemo to da zaboravimo. Moramo to da obilježavamo”, rekao je Dodik danas novinarima u Mrkonjić Gradu.

On je istakao da je zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je prije sedam-osam godina krenuo sa inicijativom obilježavanja tog strašnog događaja koji je protjerao Srbe sa prostora Hrvatske i učinio Srbe beznačajnom manjinom na koju se tamo vrši pritisak, koja se teroriše i gubi sve elemente nacionalnog i narodnog pripadanja.

Dodik je rekao da je ta vojna akcija bila u suštini akcija fizičkog čišćenja Srba.

“Srbi koji su tamo ostali, ostali su sa nekom dozom straha i patnje, tamo se odriču svog nacionalnog i državnog identiteta. I u tom pogledu mi to ne smijemo zaboraviti. Obilježavanje je jedini način da sačuvamo sjećanje na prisustvo Srba na tim prostorima”, ocijenio je Dodik.

U subotu, 4. avgusta najviši zvaničnici Srbije i Srpske prisustvovaće obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja” u Bačkoj Palanci.

Ceremonija obilježavanja egzodusa Srba iz Hrvatske, koje organizuju Srbija i Srpska, najavljena je za 20.00 časova, na stadionu Sportsko-rekreativnog centra “Tikvara”.

(Vijesti.ba)

Related posts