Štrajk u obrazovanju: Nastavnici i profesori razjedinjeni, ne smije se izjednačiti nastavnik sa 2 godine višeg obrazovanja i 4 godine visokog obrazovanja

Ni sami prosvjetni radnici, prema onom što je u večerašnjem Dnevniku objavila RTVUSK, nisu bili u potpunosti upućeni u zahtjeve koje Sindikat potražuje u njihovo ime ili su zadovoljni stanjem. Neki su održali štrajk, neki ne. To dokazuje i podijeljenost u određenim učionicama škola koje ne podržavaju štrajk, a pod istim krovom.

U Medicinskoj školi u Bihaću nisu realizirali polusatni štrajk upozorenja u jutarnjim satima zbog nedovoljne informisanosti, ali će ispoštovati u popodnevnoj smjeni, kazala je Aida Alijagić, direktorica Medicinske škole.

Prema viđenom, prosvjetni radnici su međusobom podijeljeni u mišljenjima, a određene zahtjeve od strane Sindikata smatraju nerealnim. Govoriti o individualnoj borbi ili zajedničkim stavovima prosvjetara, kada je riječ o izjednačavanju stučne spreme, po svemu sudeći priča je za sebe. Direktorica Alijagić smatra da je apsurd izjednačiti višu stručnu spremu koja je u trajanju od dvije godine i visoku koja je stečena na studiju u trajanju od tri do pet godina.

Podsjećamo, još jučer Ministarstvo obrazovanja USK-a izrazilo je stav kako smatra neosnovanom odluku Sindikata osnovnog i predškolskog, te srednjeg obrazovanja vezanu za organiziranje štrajka upozorenja. Kako je rečeno svi evidentirani zahtjevi, koji su navedeni tokom press konferencije predstavnika Sindikata, dijelom su realizirani, a većinom se završavaju i pri kraju su. Oni nisu baš jednostavni i zahtijevaju određenu proceduru, koja traje, poručuju iz Ministarstva.

/rtvusk

Related posts