Slovačka nam omogućuje da radimo i zaradimo

Trend odlazaka radnika iz BiH nastavljen je i u prvim danima 2018. godine. Osim Njemačke i Austrije, gdje je najveći broj naših građana našao posao i počeo novi život, jednako privlačne postaju i ostale države Evropske unije. Preko agencije za posredovanje u zapošljavanju FAP u Slovačku je za šest mjeseci otišlo 600 radnika, a novi polasci zakazani su za 12. januar. Slovaci na poslove do godinu primaju i kvalifikovanu i nekvalifikovanu radnu snagu, nude pogodnosti smještaja, toplog obroka i stimulacije za radnike koji se istaknu na poslu. Poslodavci stoga predviđaju da će, ako ne uspiju osigurati bolje plate, BiH u narednih nekoliko godina ostati bez 60.000 radnika. Ovaj problem, kada je u pitanju bh. entitet RS, vlast ne brine, a ministar rada lakonski poručuje da su ekonomske migracije normalne.

– Velika stvar koju smo uspjeli uraditi tokom 2017. godine jeste ekonomska stabilnost, isto tako u finansijskom smislu bez velikih poremećaja, bez one teške glavobolje koju smo imali u prethodnom periodu. Dakle, imamo mnogo stabilniji sistem i sve su to rezultati rada Vlade, izjavila je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u prvom ovogodišnjem intervjuu. Najavila je da će u ovoj godini doći i do rasta plata u realnom, a potom i javnom sektoru.

Plata plus bonus

No, prvi radni dan 2018. godine u Banjoj Luci demantovao je optimizam entitetske premijerke. Primjer – red pred Konzulatom Slovenije, gdje građani čekaju na izdavanje radnih viza. U Sloveniju je iz Bosne i Hercegovine posljednjih pet godina otišlo više od 18 hiljada radnika. I to svih zanimanja i svih nivoa obrazovanja, jer je čak i nekvalifikovana radna snaga daleko bolje plaćena van granica BiH.

Njemačka i Austrija su za radnu snagu s ovih prostora do sada bile najprivlačnije države i tržište rada, no sve je veći broj građana koji se odlučuju da na rad odu i u druge evropske države, poput Češke ili Slovačke.

U razgovoru za naš list, iz agencije za posredovanje pri zapošljavanju FAP kazali su nam da su oni orijentirani na tržište rada u Slovačkoj. Objašnjavaju da je riječ o poslovima koji traju od tri mjeseca do godinu, te da dobivanje trajne radne vize zavisi i od interesa poslodavca i samih radnika, tačnije, toga koliko su se zalagali na poslu. Kažu da većinu radne snage čine radnici sa srednjom stručnom spremom, odnosno visokokvalifikovana radna snaga ili nekvalifikovani radnici koji su u odnosu na RS daleko bolje plaćeni. Starosna granica za zapošljavanje je 55 godina, ali u Slovačku većinom odlaze ili oni do 25 godina života, kojima je to i prvi posao, ili kvalifikovani radnici čija je životna dob u prosjeku 45 godina.

Već prvih dana januara u Slovačku je ispraćena jedna grupa radnika, a polazak nove grupe najavljen je za 12. januar. Na web stranici FAP-a našli smo ponudu za zapošljavanje OMPI – Medical Glass, u kojoj se nudi osmosatno radno vrijeme, zarada po satu 2,70 eura, 50 eura bonusa za redovan dolazak na posao, besplatan prevoz na posao i sa njega, besplatan smještaj, nadoknada za topli obrok (bonovi za hranu), pomoć koordinatora na maternjem jeziku, besplatan prevoz do poslodavca u Slovačkoj, besplatan povratak kući nakon odrađena tri mjeseca.

Iz FAP-a ističu da su svi poslodavci u cijelosti ispoštovali stavke iz ponuda za posao, te da su i radnici kojima su posredovali pri zapošljavanju zadovoljni. To je potvrdio i Radomir Meseldžija, koji je kazao da ima “prijatno iskustvo, u Slovačkoj – Samsung”.

– Preporučio bih odlazak svakome vrijednom ko nema zaposlenje. Odlični uslovi, od prvoklasnog prevoza, smještaja. Hvala svima koji su omogućili i dali šansu narodu da radi i zaradi, kazao je Meseldžija.

Trend odlaska radne snage će se nastaviti, upozoravaju ekonomisti, jer se u cijeloj BiH malo toga čini kako bi se otvarala i nova radna mjesta, ali i povećale zarade. Rade Šegrt iz Udruženja ekonomista SWOT smatra da je odlazak u inostranstvo jedino rješenje, ali da je problem sve veći i da će se direktno odraziti na tržište rada u našoj zemlji, prvenstveno u realnom sektoru. Poslodavci procjenjuju da će se u narednih šest godina broj radno sposobnog stanovništva smanjiti za oko 60.000 ljudi.

– To je već dugoročni problem, koji će imati posljedice ne samo za poslodavce nego i za penzionere. Imamo dva problema: nedostatak ljudi i povećano iseljavanje. To je problem koji se multiplicira u budućnosti, istakao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić.

I njegov kolega Dragutin Škrebić istakao je da veće zarade, koje bi spriječile odlazak kvalifikovane radne snage, zavise od toga koliko će entitetska Vlada biti spremna dati olakšice privrednicima. Do tada, ističe, naši poslodavci neće moći osigurati zarade kao u državama EU.

Karta više za Njemačku

Na pravoslavni Božić, 7. januara, samo put Frankfurta krenulo je iz Banje Luke sedam autobusa, s građanima koji ili već rade u Njemačkoj ili odlaze prvi put nakon što su dobili radnu vizu. Podsjećamo, Njemačka je saopštila da joj nedostaje milion radnika svih profila. Građani BiH očekuju da će ta država dodatno liberalizovati režim izdavanja radnih viza, samo uz garanciju poslodavca, a što će, nažalost, samo ubrzati odlaske. Pred božićne i novogodišnje praznike, priča nam Banjalučanin Zoran V. koji se nalazi na doktorskim studijima u Njemačkoj, bilo je gotovo nemoguće nabaviti autobusku kartu za neki od gradova u sjeverozapadnom dijelu BiH. A svjedoče to i prevoznici koji imaju registrovane djelatnosti u Njemačkoj, odnosno Austriji i BiH. Kažu, da imaju i dvostruko veći broj linija, sve bi bile popunjene, ali i da im je sada problem nedostatak profesionalnih vozača autobusa u našoj zemlji.

/oslobodjenje.ba

 

Related posts