SIPA-ina top lista: Loši momci iz politike i privrede s lisicama na rukama

Pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i pripadnici drugih policijskih agencija u BiH, posljednjih su godina bili česti gosti u domovima i na radnim mjestima mnogobrojnih bh. zvaničnika. Radilo se uglavnom o spektakularnim hapšenjima u prisustvu novinara, fotoreportera i televizijskih kamera, ali u većini slučajeva još se čeka da tužilaštva koja su izdala naloge za hapšenje i dokažu krivicu osumnjičenih.

Damir Hadžić, bivši državni ministar prometa i komunikacija i bivši načelnik sarajevske općine Novi Grad, posljednji je u nizu zvučnih imena iz svijeta politike kojima su na vrata zakucali inspektori SIPA-e. Hadžić se tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja za vrijeme dok je obnašao funkciju općinskog načelnika. Uhapšen je prekjučer u svom stanu u sarajevskom naselju Dobrinja.

Esed Radeljaš, prilikom malverzacija volio se potpisivati i kao Esad, usko je povezan sa Hadžićem, zbog čeka su i jedan i drugi uhapšeni u akciji kodnog naziva “Blok”, a po nalogu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Nekadašnji vijećnik, skupštinski zastupnik i ministar, te osnivač Stranke za bolje Goražde, uhapšen je 9. novembra 2016. u Sarajevu zbog manipulacija državnim zemljištem u sarajevskom naselju Nedžarići.

Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije BiH, čovjek je od kojeg je krenuo posljednji val spektakularnih hapšenja političkih dužnosnika. Budimir je ujedno i jedan od rijetkih koji je uhapšen za vrijeme obavljanja dužnosti. Ostali, manje-više su hapšeni nakon što su im istekli mandati. Budimir je uhapšen pod sumnjom zloupotrebe položaja i ovlasti, kao i još 18 osoba u okviru istih akcija kodnih naziva “Patriot”, “Pravda” i “Memory”. Ovaj slučaj su od početka pratile kontroverze, a jedna od onih koja se često spominjala u javnosti je to da mu je “tužiteljica Dijana Kajmaković podmetala dokaze” u uredu u Mostaru.

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te dopremijer Federacije, hapšen je dva puta. Tužilaštvo BiH je u septembru 2014. godine naložilo hapšenje Jerka Ivankovića Lijanovića, njegove trojice braće, te još nekoliko osoba zaposlenih u njihovim preduzećima osumnjičenim za organizovani kriminal, neplaćanje poreza i pranje novca. Godinu kasnije Ivanković lijanović je ponovo uhapšen zbog zloupotreba poljoprivrednih poticaja. Tada je uhapšen i zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona Mersed Šerifović, kao i tadašnji Edin Ajanović.

Fahrudin Radončić je zasigurno jedno od najzvučnijih imena. SIPA ga je uhapsila po nalogu Tužilaštva BiH 25. januara ove godine u okviru akcije “Lutka 2” na području Hadžića. Tom prilikom su pretresene službene i privatne prostorije predsjednika SBB-a, a protiv njega je kasnije podignuta i optužnica. Radončić se, između ostalog, tereti za ometanje rada pravosuđa, a suđenje u ovom slučaju je u toku. U okviru istog predmeta nešto ranije su uhapšeni Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, članovi SBB-a i Zijad Hadžijahić, bivši uposlenik Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Hamdija Lipovača, bivši premijer Unsko-sanskog kantona uhapšen je u decembru 2014. godine. U vrijeme hapšenja Lipovača je obavljao dužnost kantonalnog premijera. Doduše, njega nisu hapsili pripadnici SIPA-e, nego FUP-a. Lipovača je uhapšen pod sumnjom da je zlouporijebio položaj u vrijeme dok je bio gradonačelnik Bihaća. Optužnica je potvrđena i sudski proces je u toku.

Emdžad Galijašević je još jedan bivši gradonačelnik Bihaća koji se ogriješio o zakon. Galijašević je uhapšen u junu ove godine zajedno sa suprugom Adelaidom Galijašević, savjetnikom Smailom Toromanovićem te Jasminom Stambolijom, uposlenikom jedne od gradskih službislužbi. Uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanje mita u svom kabinetu. Sudski proces je u toku.

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uhapšen je po nalogu Tužilaštva BiH još u julu 2014. godine. U akciji SIPA-e tada su uhapšene još 53 osobe, mahom uposlenici UIO-a. Uhapšen je u policijskoj akciji “Pandora” zbog koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je krajem aprila prošle godine objavio priču o imovini Kemala Čauševića, koji je tokom sedam godina kupio devet stanova i poslovnih prostora, te 20 duluma zemljišta a njegovi tadašnji prihodi nisu mogli pokriti kupovinu skupocjenih nekretnina. Ovaj slučaj još nije dobio sudski epilog, a Čaušević je na slobodi.

Midhata Osmanovića, bivšeg federalnog zastupnika i člana Stranke za BiH, Vijeće Općinskog suda Tuzla pod predsjedavanjem sutkinje Alme Mulabdić osudilo je u aprilu 2015. godine na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Osmanović je uhapšen u hotelu “Tuzla” u trenutku kada je od Enese Nišić uzimao kovertu s novcem. Zauzvrat je Osmanović preko Velida Torića, također osuđenog na dvije godine zatvora, dogovorio da Nišić bude primljena u stalni radni odnos u ZZO – Poslovnica Srebrenik.

Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH je uhapšen nedavno u Istočnom Sarajevu u akciji “Pravda”. Tom prilikom je uhapšen veći broj osoba koje se dovode u vezu sa većim brojem različitih krivičnih djela, a uglavnom povezanih sa prevarama radi stjecanja imovinske koristi i to preko preprodaje nekretnina.

Fahrudin Oručević, bivši SDP-ov ministar obrazovanja Kantona Sarajevo i profesor na Elektrotehničkom fakultetu, jedan je od uhapšenih u akciji “Urban” prije nekoliko dana. Tužilaštvo njega, Narcisa Behlilovića, Irfana Turkovića i Kenana Softića, sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i sklapanje štetnog ugovora.

Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo RS i Snežana Vujnić, direktorica Investiciono – razvojne banke RS-a uhapšene su u Banjoj Luci u okviru akcije “Lavina” u martu ove godine. Uhapsila ih je SIPA po nalogu Tužilaštva BiH. Akcija je bila rezultat višemjesečne istrage krivičnih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku. Tada su uhapšeni i radnici Bobar banke Petar Cacanović, bivša generalna direktorica Bobar banke Radmila Đurišić, Sonja Kurtuma, bila član NO Bobar banke, Ana Mirosavljević, bivša generalna direktorica Bobar banke, te Batrić Đurišić, bio izvršni direktor sektora za upravljanje rizicima Bobar banke i Zdravko Dubov, bio interni revizor Bobar banke. Uhapšeni su tada i Saša Tomić, koji je bio član Nadzornog odbora Bobar banke, te Igor Prodanović, koji je obavljao funkciju direktora Sektora korporativnog bankarstva u Bobar banci.

Na listi funkcionera koji su hapšeni posljednjih godina moglo bi se naći još barem desetak imena, no gotovo svima je zajedničko to da se tek čekaju sudski epilozi u njihovim slučajevima, a za neke još i podizanje optužnice. Na listi zvučnih imena, primljera radi su i akteri afere “Bosnalijek” Edin i Amar Arslanagić, kao i još nekiliko osoba kojima se trenutno sudi za niz krivičnih djela. Zajednička karakteristika većine uhapšenih je i to da su se enormno obogatili za trajanja mandata, odnosno za vrijeme direktorovanja u različitim javnim preduzećima.

/faktor.ba

Related posts