Šest znakova da je vaš brak osuđen na propast

Ni jedan par na svom vjenčanju ne očekuje da će se razvesti, ali mnogi brakovi završavaju upravo tako.

Hoće li neki brak uspjeti ili ne, na žalost ne ovisi samo o zaljubljenosti, već i o puno drugih stvari. Business Insider donosi šest faktora koji bi mogli značiti da je vaš brak osuđen na propast.

1. Vjenčali ste se kao tinejdžeri

U brak biste trebali stupiti kad ste spremni za njega, a u tinejdžerskim godinama rijetko tko je spreman na takvu obavezu pa ne čudi da je visok postotak razvoda u takvim brakovima. Stručnjaci kažu da je optimalna dob za sklapanje braka u kasnim dvadesetima.

2. Muž nema stalni posao

Istraživanja su pokazala da je stopa razvoda viša u brakovima u kojima muž nema stalan posao, te da je stereotip da muškarac treba zarađivati za oporodicu itekako postojan i u modernim brakovima.

3. Mislite da ste bolji od svog partnera

Psiholog John Gottman sa univerziteta u Washingtonu tvrdi da postoje četiri tipa ponašanja u vezama koja neizbježno vode u prekid. To je prezir, stalno kritikovanje, glumljenje žrtve i izbjegavanje razgovora.

4. Pokazujete puno afekcije na početku braka

Istraživanje psihologa Tuda Hudsona koji je pratio brakove 168 ljudi pokazuje da će veze koje su počele s velikom zaljubljenošću vjerovatno završiti razvodom nakon sedam godina.

5. Izbjegavate sukobe

Parovi koji ne rješavaju međusobne sukobe su manje sretni, posebno kad jedna osoba insistira na razgovoru, a druga se povlači.

6. Govorite negativno u svojoj vezi

Način na koji govorite o svojoj vezi, pokazuje kako se osjećate u njoj. Ako je puna negativnosti i razočaranja, vrijeme je da se maknete iz tog braka, kažu stručnjaci.

Related posts