SDA USK: Hadžibajrić dezinformisao javnost

“Početkom sedmice bosankohercegovačkoj javnosti prezentirana je informacija o spajanju Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisne Bosanskohercegovačke liste (NBL) u jednu stranku koja bi trebala nositi naziv Narodni evropski savez (NES).

Ništa neobično i do sada neviđeno na bh. političkoj sceni. Obično je to u pravilu posljednji korak u pravcu gašenja stranke i nemogućnostima da dosegnu šire biračko tijelo.

Ibrahim Hadžibajrić je u izjavi za medije obavijestio javnost kako je A-SDA najjača stranka na Unsko-sanskom kantonu. Očigledno je da Hadžibajrić ili nije dovoljno istražio o kakvim se poslovnim i političkim partnerima radi ili je svjesno odlučio dezinformisati javnost. 

Da bismo osvjetlili (ne)uspjeh krajiške A-SDA dovoljno je uporediti podatke s posljednjih izbora između SDA i A-SDA.

–           SDA je na Lokalnim izborima 2020. osvojila tri načelničke pozicije dok je A-SDA osvojila samo jednu načelničku poziciju;

–           SDA trenutno čini većinu u čak pet od osam općina na Unsko-sanskom kantonu dok je A-SDA zadržala većinu u Cazinu i pridružila se novoformiranoj rušilačkoj većini u Sanskom Mostu;

–           SDA je na Lokalnim izborima osvojila 24.574 glasova dok je A-SDA osvojila 19.323;

–           SDA je osvojila 61 vijećničko mjesto dok je A-SDA osvojila 40 mjesto.  

Iz prethodno pobrojanog jasno se da zaključiti da je SDA najjača stranka na Unsko-sanskom kantonu. Razloge zbog kojih je Hadžibajrić iznio netačne tvrdnje te da li su iste rezultat informacija koje je dobio od Ogreševića i njemu bliskih ljudi ostavljamo da objasne u sklopu najavljenje saradnje i udruživanja.

Pogleda li se šira slika, onda jasno postaje da je projekat A-SDA politički na zalasku karijere iako to njeni predstavnici ne žele prihvatiti i predstaviti javnosti već udruživanjem s drugim strankama prikazati da i dalje namjeravaju voditi politički život. 

Načelnika Hadžibajrića upozoravamo da u ovom slučaju neće imati posla s čestitim Krajišnicima i probosanskom političkom opcijom već s ljudima koji vode komercijalnu politiku sa svim i svakim.

Afere koje je A-SDA u svom dosadašnjem radu kreirala poput prodaje biračkih mjesta u Srebrenici, samostalnog nastupa u Mostaru, Afere Pero i prodaje lažnih diploma, podignutih optužnica protiv visokih funkcionera ove stranke teško će zaboraviti građani Unsko-sanskog kantona. Upravo građani iz dana u dan uviđaju o kakvom se propalom političkom projektu radi te neće zaboraviti stara lica pod novim nazivom kao ni afere koje su im priuštili”, navodi se u saopćenju SDA kojeg potpisuje Mirsad Vojić, predsjednik KO SDA USK.

Related posts