Savez pčelara USK u akciji: Sa krajiškim srcem za Srebrenicu

„Krajiško srce za Srebrenicu“ naziv je akcije koju provodi Savez pčelara USK, kojom se želi pomoći povratnicima u ovaj grad s ciljem oživljavanja pčelarstva. Već je sakupljeno oko 80 pčelinjih duštava,te značajne količine opreme i novca. Akcija traje do 15. juna nakon čega će delegacija pčelara i poljoprivrednika USK posjetiti Srebrenicu i uručiti donaciju. Zbog loših vremenskih uvjeta, proljetnog vrcanja meda gotovo i neće biti. Do prvog vađenja lipovog meda, porodica Šabić iz Bosanske Krupe vrijeme koristi u proizvodnji matične mliječi.

Zbog proljetnih mrazeva, kiše i snijega, podbacile su rane pčelinje paše. Prošla godina nije bila dobra, a ova bi po svemu sudeći mogla biti još lošija.

I pored problema sa kojima se pčelari iz USK suočavaju, odlučili su se na akciju kojom žele pomoći kolegama u Srebrenici. Akcija je humanitarnog karaktera a ogleda se u donaciji pčelinjih društava i opreme, prvenstveno povratnicima u Srebrenicu. Osim navedenog, prikupljena su i određena novčana sredstva koja će biti utrošena za pčelarsku opremu. Akcija „Krajiško srce za Srebrenicu“ završava polovinom juna, nakon čega će donacije biti isporučene. Krajina i Krajišnici će i ovim vidom plemenitosti, u okolnostima koje im ne idu baš na ruku, još jednom potvrditi svoju privrženost Srebreničanima.

Izvor: RTVUSK

Related posts