Sarajevski policajci 24 sata na terenu: Nakon smrti Edite i Selme oduzeto 75 auta i dva motora

akon smrti dvije studentice Edite Malkoč i Selme Agić u Sarajevu građani su mogli primjetiti pojačan broj policijskih patrola u glavnom gradu naše države. Vrše se svakodnevne provjere vozača, kao i pretesi vozila, a sve u cilju poboljšanja sigurnosne situacije u Sarajevu.

“Mi našim redovnim rasporedom, a također i određenim pojačanim aktivnostima angažiramo značajan broj policijskih službenika kroz različit oblik patrola kako bi isti na terenu i preventivno i represivno djelovali s ciljem smanjena broja krivičnih djela na području KS i stvaranja povoljnijeg ambijenta za život građana na tom području, kao i svih onih koji dođu u Sarajevo”, kaže za Source portparol MUP-a KS Irfan Nefić.

Prema njegovim riječima policajci i specijalci su 00 – 24 sata na terenu, vrše kontrolu saobraćaja i učesnika u saobraćaju.

“Primjetili ste u posljednje vrijeme da smo pojačali aktivnosti na kontroli saobraćaja i kontroli učesnika u saobraćaju koji su višestruki povratnici u činjenju teških prekršaja, pa su policijski službenici od 1. oktobra do 24. novembra 2016. godine na području KS od višestrukih povratnika u vršenju najtežih oblika prekršaja iz oblasti zakona o sigurnosti na cestama u BiH, a na osnovu saglasnosti sudije Općinskog suda u Sarajevu oduzeli 75 motornih vozila i dva motocikla”, rekao je za naš portal Irfan Nefić.

Vozila se oduzimaju od onih vozača koji su učinili najmanje deset prekršaja za koje je osim novčane kazne je predviđeno i izricanje zaštitne mjere – Zabranjeno upravljanje motornim vozilom.

“Mi svakodnevno određeni broj osoba lišimo slobode na osnovu sumnje da su počinili neka krivična djela ili neke prekršaje, tako da mogu reći da mi svoje aktivnosti radimo u skladu sa datim zakonima i našim ovlaštenjima i svakako ćemo iste nastaviti”, kaže nam Nefić.

Nefić nam je rekao i kako policijski službenici nekada nailaze na otpor i napadaju policijske službenike, ali da takvi budu procesuirani.

“Imali smo u ovoj godini 23 napada na policijske službenike, a to je trinaest napada više nego u periodu 2015. godine. Mi sve te osobe procesuiramo i u skladu sa Tužilaštvom KS poduzimamo mjere za njihovo sankcioniranje”, kaže nam Irfan Nefić.

source.ba

Related posts