Sanski Most: Vlast se odrekla službenih automobila da pomogne poljoprivrednicima

Sjajan potez lokalnih vlasti u Sanskom Mostu oduševio je brojne građane BiH, nakon što su se čelnici općine odrekli nabavke novih službenih vozila kako bi pomogli poljoprivrednicima.

Tačnije, Općina Sanski Most kroz rebalans budžeta obezbijedila je 100.000 KM koja će biti uplaćena na račune poljoprivrednih proizvođača, kao pomoć nakon pretrpljenih šteta tokom teškog i sušnog ljeta, prenose Nezavisne novine.

Prema riječima općinskog načelnika Farisa Hasanbegovića, ova sredstva su obezbijeđena na način da se lokalna vlast odrekla planirane nabavke novih vozila u korist ugroženih poljoprivrednika.

“Jedina smo lokalna zajednica na području Unsko-sanskog kantona koja je obezbijedila sredstva za pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima kojima je suša umanjila prinose”, istakao je Hasanbegović.
Prema njegovim riječima, sredstva će biti utrošena na način da će svakom poljoprivrednom proizvođaču biti uplaćeno 40 maraka po jednom muznom grlu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Sanskom Mostu Husein Selimović istaknuo je kako je pomoć dobrodošla, iako se radi o simboličnom iznosu.

“Suša je uzrokovala velike štete, posebno na kukuruzu, čiji je prinos umanjen za oko 40 posto. Poljoprivrednici su bili primorani da usred ljeta obave prijevremenu silažu kako bi izvukli kakvu-takvu korist i obezbijedili hranu za svoju stoku”, rekao je Selimović.
On je dodao kako poljoprivrednici pomoć očekuju i sa nivoa USK i Federacije BiH te da su nezadovoljni time što kantonalne vlasti nisu uvažile njihov zahtjev da se zbog štete usljed suše proglasi stanje elementarne nepogode.

Related posts