Sanjanin Dino Koluh: Genije za fiziku

Učenik 4. razreda Tursko bosanskog koledža u Bihaću, Sanjanin Dino Koluh, jedan je od najuspješnijih mladih fizičara u Bosni i Hercegovini, a pored fizike odlične rezultate postiže i u oblasti matematike.

Zahvaljujući uspjesima na raznim takmičenjima, postao je član državne reprezentacije koja će u narednom periodu nastupiti na nekoliko važnih svjetskih natjecanja.Na takmičenjima koja su proteklih godina održavana u Unsko sanskom kantonu Koluh je osvojio sve nagrade koje su se mogle osvojiti, a na nedavnom fedralnom natjecanju mladih fizičara u Mostaru, osvojio je treće mjesto, te time postao član reprezentacije koja će predstavljati našu zemlju na Evropskom prvenstvu mladih fizičara koje će po prvi put ove godine biti održano u Estoniji.

Sem toga, prije nekoliko dana u Banjaluci je održano takmičenje mladih fizičara na nivou BiH, a Koluh je ostvario izuzetan uspjeh osvojivši drugo mjesto. Time je također postao član reprezentacije koja će BiH predstavljati na Svjetskoj olimpijadi iz fizike koja se održava u Indoneziji. Koluh kaže kako je prirodne nauke, a posebno matematiku i fiziku, zavolio još u osnovnoj školi, te je nakon toga upisao prestižni Tursko bosaski koledž u Bihaću.

Dino skromno kaže vjerovatno ne bi bio tako uspješan da nema nesebičnu podršku svoje porodice, oca, majke i sestre. Planira da nakon srednjoškolskog obrazovanja upiše Elektrotehnički fakultet, a postoji mogućnost da školovanje nastavi i u inostranstvu.

Ovaj mladi sanski genijalac kaže kako ga posebno privlači atomska fizika i volio bi da se specijalizira u toj oblasti. Za uspjehe u prirodnim naukama, kako kaže, treba dosta truda, vježbe i učenja i on topme posvećuje po nekoliko sati dnevno. Dini Koluhu na kraju želimo puno uspjeha na predstojećim takmičenjima, ali i u životu.

Related posts