Rusija: Napadači u Moskvi povezani sa 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski istražitelji saopćili su da su otkrili dokaze da su naoružani napadači koji su ubili više od 140 ljudi u napadu na koncertnu dvoranu u blizini Moskve prošle sedmice, povezani s “ukrajinskim nacionalistima”.

Rusija je od samog početka tvrdila da traži ukrajinsku vezu s napadom, iako je Kijev to negirao i militantna grupa Islamska država je preuzela odgovornost.

Državni istražni komitet, u saopćenju, prvi put je naveo da je otkrio dokaze o povezanosti s Ukrajinom. Iako je opisao prirodu navodnih dokaza, nije ih objavio.

– Kao rezultat rada sa pritvorenim teroristima, proučavanja tehničkih uređaja oduzetih od njih i analize informacija o finansijskim transakcijama, dobijeni su dokazi o njihovoj povezanosti s ukrajinskim nacionalistima – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su napadači primili značajne količine gotovine i kriptovalute iz Ukrajine, te da je priveden još jedan osumnjičeni za finansiranje terorizma.

Jedanaest osoba je uhapšeno u prva 24 sata nakon napada prošlog petka, a njih osam, uključujući četvoricu osumnjičenih naoružanih napadača, pivedeno je u istražni zatvor. Sedam ih je iz centralnoazijske države Tadžikistan, a ostali su iz Kirgistana.

Sjedinjene Američke Države prije pucnjave na koncertu javno su upozorile da su primile obavještajne podatke o mogućem napadu ekstremista u Rusiji. Američki zvaničnici kažu da vjeruju da je za to odgovorna Islamska država Korasan, afganistanski ogranak mreže.

Rusija tvrdi kako je sumnjivo da su SAD uspjele da imenuju navodnog počinioca napada tako brzo nakon što se desio. Šef ruske službe sigurnosti FSB-a izjavio je ranije ove sedmice, opet bez pružanja dokaza, kako vjeruje da je Ukrajina, skupa sa SAD-om i Britanijom, umiješana, prenosi Reuters.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts