Prvi Krajina Film Festival: Bogat program u šest bh. gradova

“Krajina Film Festival” prvi je i jedini festival u Evropi regionalnog naziva koji će se održavati u dolinama rijeke Une, Sane i Vrbasa, odnosno u Bihaću, Cazinu (Tvrđava Ostrožac), Sanskom Mostu, Prijedoru-Kozarcu, Jajcu i Banjoj Luci.

“Pored filma, festival predstavlja i druge umjetnosti gdje će se okupiti novinari i književnici. Također, podrazumijeva i okupljanja krajiških privrednika i hotelijera iz BiH i dijaspore, jer već godinama ostvarujemo kontakte i sarađujemo sa krajiškom – bh. dijasporom koja je već generacijski zaposlena ili radi na značajnim pozicijama u EU i svjetskim kompanijama”, rekao je Adnan Bajrić, menadžer KFF-a.

Na njihovu adresu stiglo je preko 2.000 dugometražnih i kratkometražnih filmova sa svih kontinenata što je zasigurno veliki uspjeh za festival u prvoj godini postojanja.

“Naravno, među tim filmovima je i veliki broj studentskih, ali i amaterskih filmskih ostvarenja i moram priznati da nas je ta raznolikost u načinu režiranja, raznolikost tema i žanrova apsolutno oduševila”, rekao je Haris Samardžić, umjetnički direktor KFF-a.

U takmičarskom programu 1. Krajina Film Festivala je 12 dugometražnih i 16 kratkometražnih igranih filmova iz 24 zemlje svijeta tako da će publika imati priliku upoznati brojne svjetske kinematografije, ali i uživati u tim filmovima.

“Pored toga imamo revijalni program koji čine najbolja ostvarenja iz BiH i regiona. Ne smijem zaboraviti i važan segment dokumentarnih filmova, za koje ove godine nemamo takmičarski program”, rekao je Samardžić.

Ove godine festival ima nekoliko pratećih programa koji uključuju i radionicu za mlade, panele, diskusije, Q&A sesije i slično.

“Žiri Krajina Film Festivala će imati pune ruke posla, jer stvarno želimo uručiti priznanja najboljima u pojedinačnim elementima filma, tako da je tu 14 priznanja, ne računajući posebna priznanja koja dodjeljuje Udruženje filmskih radnika Bosanske Krajine”, rekao je Samardžić.

“Krajina Biznis Forum” bit će realiziran u saradnji sa Obrtničkom i Privrednom komorom USK-a, NP “Una” i Razvojnom agencijom USK.

“Tu će primat imati proizvođači organske hrane, građevinskog i drugog materijala, hotelijeri i restorater u vezi sa turizmom, transporteri, IT i druge firme koje nude online i druge usluge van granica BiH, jer dosadašnja okupljanja privrednika u Linzu i ovogodišnje u Sarajevu, promocija bh. privrede u DACH regionu daje nam za pravo da nastavimo realizaciju naših ideja i projekata, a to je sve više proizvodnje i izvoza roba i usluga, a ne fizički odlazak mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi sa konkurentnim tržišnim znanjima i vještinama”, rekla je Emina Cerić, PR KFF-a.

Related posts