Potvrđena optužnica protiv Bunić Agana i Aldžić Emira zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je potvrdilo ovu informaciju i istu objavilo na svojoj službenoj stranici.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo, a Općinski sud u Bosanskoj Krupi je potvrdio optužnicu protiv bivšeg općinskog načelnika Općine Bužim, Bunić Agana te Aldžić Emira, direktora JU Centar za socijalni rad Bužim zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saizvršioci počinili dva krivična djela Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Osnovano se sumnja da su optuženi u septembru 2015. godine, nakon što je Bunić Agan dogovorio i obavio intervju sa novinarom H.R., plaćanje objave tog intervjua u BH Bussiness Magazinu u rubrici Općinski načelnik-Menadžer u izdanju br.175 u iznosu od 3000,00 KM (3.510,00 KM s PDV-om) izvršili iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim, na koji način su pribavili korist za Agana Bunića u vidu medijskog predstavljanja u časopisu BH Bussiness Magazine, a nanijeli štetu JU Centru za socijalni rad Bužim u iznosu od 3.510,00 KM. Također se osnovano sumnja da su optuženi u novembru 2015. godine, pošto je prethodno Agan Bunić sa Š.P. dogovorio otkup 100 komada časopisa Euro Manager i 20 knjiga „Šampioni biznisa 2015“u kojima je Agana Bunić predstavljen kao „Najnačelnik 2015“ za cijenu 2.600,00 KM (s PDV-om 3.042,00 KM), dogovorili isplatu navedenog iznosa iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim, pribavivši tako korist Aganu Buniću u vidu lične promidžbe istog, te pričinivši štetu za budžet JU Centar za socijalni rad Bužim u vidu obaveze da se navedena usluga plati u iznosu od 3.042,00 KM.

U toku istrage Tužilaštvo je saslušalo svjedoke i prikupilo više materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi.

Napominjemo predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Izvor: Krajina.ba

Related posts