Pismo Krajišnika Autocestama FBiH: Zašto nema konkretnih planova i aktivnosti u Krajini

Udruženje građana “Bosanska Krajina” uputilo je pismo preduzeću Autoceste FBiH izražavajući nezadovoljstvo zbogzanemarivanja tog dijela BiH kada je u pitanju izgradnja autoputa i općenito cesta.

“Krajina je kapija kroz koju se najbrže ide u Evropu, a Krajišnici su zbog fizičke blizine Zagreba, Ljubljane, Beča, Minhena… najčešće odlazili u spomenute gradove, školovali se, zapošljavali, donosili novac u BiH, održavali familije i tako punili državni budžet, koji je od nas udaljen više stotina kilometara, ali ni to nije dovoljno pa inspekcije neravnomjerno kontrolišu i ono što ne naplate preko Neretve nadoknađuju preko Vrbasa i Plive, odnosno Une i Sane, nadoknađuju kod vrijednih, poduzetnih i poštenih krajiških privrednika”, navodi se u pismu.

Dalje se naglašava da su se patriotizam Krajišnika zloupotrebljava. Navode kako im se uoči izbora mnogo obećava, čak i kapitalni projekti i ekonomski razvoj, ali da se malo toga realizuje.

“Možda bi Krajišnici u političkom smislu trebali svoj ponos i inat zanemariti i tražiti ono što zaslužuju. A, ne strpljivo i pod izgovorom ‘Sarajeva’ većeg nacionalnog i državnog interesa čekati nagradu i pristajati na mrvice u vidu imenovanja u nekim trivijalnim komisijama i tijelima. Krajini i drugim zapostavljenim krajinama ne trebaju mrvice, nego zaslužene pozicije i prilike, jer su te iste nacionalne i državne interese predsjednici (šefovi) stranaka povjerili po referencama zvanim ista stranačka frakcija, poslušna rodbina i podobni prijatelji. Onima koji su ‘bez očiju i ušiju’, koji saginju glavu, povijaju kičmu. Vrijeme je da legalni i legitimni predstvnici Krajine, oni delegirani lupe ‘šakom od sto’, u centralama stranaka, jer nisu stranke zadužile Krajinu, već je Krajina zadužila njih. Da podsjete i pitaju prethodne i aktuelne članove predsjedništva čime su se to odužili Krajini na izboru i reizborima (Silajdžić, Komšić i Izetbegović)”?

Novoimenovanom direktoru Autocesta Adnanu Terziću poručili su da ne žele plaćati povećane akcize.

“Želimo poručiti, u ime NVO, privrednika i drugih kolektiva, gospodinu Terziću v.d. direktora JP Autoceste FBiH, da nas ne planiraju u povećanju akciza, ne želimo plaćati iste, a da od njih nemamo i direktne koristi. Dosta je bilo, jer ni za dosadašnju odbranu i gradnju države ‘političko Sarajevo’ nije reklo hvala, a kamoli se odužilo nekim kapitalnim projektima, osim lažnih predizbornih obećanja i mrvica koje nam ne trebaju. Nismo mi na kraju, mi smo na vrhu države, i u Krajini ima više Sarajeva i Bosne, nego što ima Krajine u Sarajevu i Bosni. I neka nam objasne zašto nema konkretnih planova i aktivnosti u Krajini”, zaključuje se u pismu.

klix.ba

Related posts