Ovako žive Murtići iz Brezova Polja kod Velike Kladuše

Ovo je treći humanitarni prilog kojeg pripremamo na poziv osobe koja ne živi na prostorima općine Velika Kladuša. U našu Redakciju svratila je humana gospođa Zemira Pehlić, iz Sanskog Mosta, inače Kladuščanka po rođenju.

Uputila nas je na dvije porodice iz Brezovog polja, u Mjesnoj zajednici Glinica, koje je ona posjetila i darivala za prošle bajramske praznike. Prvi prilog objavili smo ranije. U društvu sa Huseinom Sejkom Mekanovićem, predsjednikom Mjesne zajednice Glinica, posjetili smo porodicu Refika i Arife Murtić, koja sa dva sina živi u teškim uslovima, u kući koja je u izgradnji bez krova koja prokišnjava, koja nema sanitarni čvor a nema niti električne energije. Opisano stanje zatekli smo u ovoj porodici koja živi u Mjesnoj zajednici Glinica koja je, od svih 14 koliko ih ima u Velikoj Kladuši, najsiromašnija, koja nema vjerski objekat, nema trgovinu, sa slabo razvijenom putnom i drugom infrastrukturom te u kojoj je ove školske godine zatvorena Područna škola u naselju Poljana zbog drastičnog smanjenja učenika.

Ovo su dakle primjeri života sirotinje u općini Velika Kladuša o kojoj niko ne vodi računa, zbog čega najviše ispaštaju djeca koja odrastaju bez struje i bez minimuma životnih uslova dok vlast ogromna sredstva troši na nerazuman i neshvatljiv broj od devet savjetnika koji savjetuju općinskog načelnika. Sve veći broj siromašnih u općini Velika Kladuša opredijelio je aktuelnu vlast da Općinskom vijeću donese odluku o otvaranju Javne kuhinje, za koju su i budžetom predviđena sredstva, ali za sada o gladnima niko ne govori niti se provodi donešena Odluka. Između ostaloga, i djeca u ovoj porodici ispaštaju zbog nebrige lokalne zajednice i nepostojanja programa pomoći i zbrinjavanja siromašnih porodica, posebno onih sa djecom, od kojih jedno nema niti zdravstveno osiguranje. – piše reprezent.ba

Za sve one humane ljude koji bi možda željeli pomoći ovoj porodici mogu se obratiti na telefon od Arife (062-437-580) ili Huseina Sejka Mekanovića (061-281-853).

Related posts