Odlične vijesti: Vuhan, gdje je sve počelo, otvorio metro!

S radom je nastavila i podzemna željeznica, koju su putnici počeli koristiti od jutros nakon 65 dana pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa

Kineski grad Vuhan, koji je bio epicentar koronavirusa, ukinuo je dvomjesečnu blokadu grada te je ponovo otvorio metro. “Russia Today” piše da se 11 miliona građana ponovo može slobodno kretati nakon što su dva mjeseca proveli u karantinu. 

Skoro 600.000 zaraženih

Vozovi ponovo normalno stižu u grad, a život se vraća u normalu.

S radom je nastavila i podzemna željeznica, koju su putnici od jutros počeli koristiti nakon 65 dana pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa. Broj zaraženih u cijelom svijetu se bliži 600.000.

Danas je otvoreno 184 stanica metroa, a svaka je opremljena termalnim skenerima. Ipak, stanovništvo i dalje mora poštovai društveno distanciranje.

Samo u Vuhanu koronavirusom zaraženo je više od 50.000 ljudi, ali se čini da je najgore prošlo. Novih slučajeva zaraze skoro da i nema, a u petak nije prijavljen nijedan slučaj u Kini. Nova 54 slučaja zaraze predstavljaju one koji su došli iz inozemstva.

Uprkos obećavajućim koracima, neke restrikcije putovanja i dalje su na snazi do 8. aprila, kada će putnici moći putovati iz Vuhana. To, također, važi za vozove i avione.

Autobusi u funkciji

Autobusi već saobraćaju ulicama glavnog grada provincije Hubei, gdje je 117 linija ponovo u funkciji.

Oni koji žele ući u grad, moraju pokazati zeleni kod na aplikaciji, koji je dokaz da nisu zaraženi te da nisu imali kontakt sa zaraženim pacijentima. 

Isto pravilo morat će poštovati i oni koji nakon 8. aprila odluče putovati iz Vuhana. Prema posljednjim podacima, u Kini je zaraženo 81.394 ljudi, a umrlo je 3.295 osoba.

Izvor: Avaz.ba

Related posts