Nova ulaganja Federalnog ministarstva poljoprivrede u razvoj pčelarstva na području Unsko-sanskog kantona

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva posredstvom Jedinice za implementaciju projekata i IFAD-a realiziralo je projekat podrške domaćim poljoprivrednim proizvođačima i razvoju pčelarstva na području Grada Cazina.

Iznos podrške u vrijednosti 40 posto pčelari su dobili posredstvom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Ostala sredstva u projektu “Pokretanje proizvodnje meda za povećanje konkurentnosti proizvodnje na selu i smanjenje siromaštva” odnosila su se na vlastito učešće pčelara od 30 posto kao i učešće općine Cazin od 30 posto.

Ukupna vrijednost realiziranog projekta iznosila je 55.339,00 KM a za pčelare s područja Cazina kroz ovaj projekat obezbijeđene su košnice i oprema za 20 novih pčelara.

“Na ovaj način Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastavilo je ulaganje u poljoprivredu Unsko-sanskog kantona. Realizacijom ovog I prijekata u drugim općinama USK značajno je olakašano djelovanje pčelara koji će, zahvaljujući ovim projektima nastaviti raditi na razvoju pčelinjih zajednica ali i biti konkurentniji na tržištu”, saopćeno je iz Jedinice za implementaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Related posts