Nova optužnica za ratni zločin:Perović osumnjičen za pomaganje prilikom silovanja Bošnjakinja!

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nenada Perovića, rođeng 1949. godine u mjestu Guždelji, općina Rogatica, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca maja 1992. godine pa do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Rogatica, kao pripadnik Vojske Republike Srpske – VP 7084 Rogatica, pomogao drugom vojniku u prisiljavanju civilne ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, upotrebom sile ili prijetnje po život i tijelo žrtve da izvrši silovanje te pokušao izvršiti silovanje druge civilne osobe bošnjačke nacionalnosti i nad istom osobom izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja, što je na obje žrtve ostavilo teške fizičke i psihičke posljedice, koje i danas osjećaju.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom g) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članovima 26. i 31., a sve u vezi sa članom 180. stavom 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Related posts