Japanski kristali ili vodeni kefir je posebna vrsta probiotika sa velikom količinom korisnih gljivica koje pomažu u liječenju raznih bolesti, jačaju imunitet i revitaliziraju cijeli organizam.
Vodeni kristal, poznat još kao Tibicos ili biserne suze, potiče sa Kavkaza, gdje je godinama korišten za pravljenje napitka koji doprinosi zdravlju. Tek početkom prošlog stoljeća ovaj napitak je postao popularan i u ostatku svijeta, pa se danas sve više koristi kao dodatak ishrani.
Ljekovita svojstva
Kristali vodenog kefira reguliraju izmjenu obrambenih tvari u organizmu, što znači da pojačava proizvodnju limfocita koji služe u obrani našeg organizma od bolesti. Kefir liječi bolesti srca, regulira tlak, te razgrađuje holesterol u žilama. Također, liječi gušteraču, jetru, slezenu i žuč.
Gljivice stvaraju antibiotik i liječe upalna mjesta u organizmu. Pomažu i u liječenju bubrega koji ne rade punim kapacitetom, uklanjaju sve simptome stresa poput opadanja kose, masne ili pretjerano suhe kože, pucanja noktiju, gnojnih prišteva…
Priprema napitka
Kristali se mogu koristiti na različite načine. Najbolje je da u staklenom galonu od dvije litre pomiješate četiri velike kašike šećera. Zatim ubacite kristale u vodu, tek toliko da prekriju dno posude, što je oko šest velikih kašika kristala. Važno je znati da ne smijete korisiti metalnu kašiku, već isključivo plastičnu ili drvenu. U vodu ubacimo sedam suhih grožđica, a može i bilo koje drugo suho voće. Po želji stavimo pola limuna, što nije potrebno već služi samo za ukus tekućine koju ćete kasnije piti.
Poklopite galon i ostavite da stoji od 24 do 72 sata. Nakon završetka fermentacije, kroz cjediljku ocijedite napitak koji ćete piti tokom dana. Kristale zatim možete oprati i ponoviti cijeli postupak, s tim što suho voće mijenjate jednom u sedam dana.