Nakon 56 godina pronađen zatvorenik koji je pobjegao iz Alcatraza?

Okružen hladnim i nemirnim vodama Pacifika, zatvor Alcatraz čak je 29 godina bio na glasu kao mjesto s kojeg niko ne može otići, barem ne živ.

Ali godine 1962. tri su zatvorenika – braća John i Clarence Anglin, te Frank Morris – pobjegli sa ostrva. Policija i svi ostali pretpostavili su kako su muškarci umrli u moru, ali televizijska kuće CBS 2013. je dobila pismo od čovjeka koji se predstavlja kao John Anglin.

– Zovem se John Anglin, i 1962. sam s bratom Clarenceom i Frankom Morrisom pobjegao s Alcatraza. Imam 83 godine i u lošem sam stanju, imam rak. Da, svi smo te noći ostali živi, ali jedva. Ako na televiziji objavite da sam u zamjenu za medicinsku njegu voljan na najviše godinu dana ponovno otići u zatvor, reći ću vam tačno gdje sam. Ovo nije šala – napisao je “navodni” bjegunac koji je nadodao kako je život proveo prvo u Seattleu, pa Sjevernoj Dakoti a onda se, kaže, vratio na jug Kalifornije.

Ured maršala analizirao je pismo – od DNK do rukopisa – ali nisu došli do konkretnog zaključka.

– Uvriježeno mišljenje bilo je da su se muškarci utopili tokom bijega. Ako su ostali živi nema razloga da vjerujemo da su se iz temelja promijenili i počeli živjeti živote bez kriminala – kažu o pljačkašima banaka iz FBI-ja.

– Sjećam se da me probudila sirena, i nisam znala što bi jer to nitko nikada nije čuo na Alcatrazu. Pretpostavila sam da su poginuli pri bijegu, posebno s obzirom da im baš niko kasnije nije ušao u trag – kaže Jolene Babyak koja je tada imala 15 godina, a njezin je otac bio upravitelj.

U San Franciscu slučaj bjegunaca je prerastao u urbanu legendu. O njemu se priča, piše i raspravlja i danas. Federalci su nakon bijega objasnili kako su zatvorenici napravili svojevrsnu “bušilicu” od motora usisavača kako bi raširili već postojeće prolaze i provukli se u mrežu cijevi koja je bila nezaštićena.

Oruđe za bijeg izrađivali su u improviziranom skrovištu iznad njihović ćelija gdje su skrivali stvari. Kroz ventilacijski sistem pobjegli su na krov zatvora. Spustili su se niz zidove i otisnuli se u svom plovilu sastavljenom od 50 kabanica. Napravili su i drvena vesla.

Sljedeće jutro umjesto zatvorenika u njihovim su krevetima pronađene lutke od žbuke, papir-mašea, boje i prave ljudske kose.

U 14 pokušaja čak 36 zatvorenika probalo je napustiti Alcatraz. Čak 23 su uhapšena, šesterica su ubijena, a dvoje se utopilo. Osim Morrisa i Anglinsa još dvojica nisu pronađena, iako se misli da su se i oni utopili.

Related posts