Najskuplja 16-ta ruka danas u Skupštini USK: Ko je Bernada Jukić Kličić?

Danas je Skupština USK na prijedlog premijera Mustafe Ružnića smijenila 5, a isto toliko imenovala ministara u novi-stari saziv Vlade Unsko-sanskog kantona.

Trenutno vlast u Krajini čine NES (A-SDA), SDP, DF i Nezavisni blok.

Ključna, najskuplja i popularna 16-ta ruka za rekonstrukciju Vlade USK danas je bila Bernada Jukić-Kličić (SDA).

Do danas zastupnica u Skupštini ispred SDA, Bernada je također obnašala poziciju potpredsjednice OO SDA Bosanski Petrovac, potpredsjednice KO SDA USK, te funkciju koordinatora SDA za Asocijaciju žena HNK.

Tužna je činjenica da je izborni zakon omogućio takvim i sličnim kandidatima na izborima, da iako imaju mnogo manji broj glasova od drugih kandidata, ipak se “dokopaju” stolice, a onda s njom masno trguju.

Različite su pretpostavke o tome šta je u pozadini ovih poteza zastupnice Kličić, a jedno je sigurno: Kao što sve izađe na vidjelo, izaći će i cijena njene presudne ruke.

Tako je Bernada Jukić Kličić 2018. godine na listi za Skupštinu USK imala 2024 glasa. Tako je od 35 kandidata na listi, čak 30 kandidata imalo više glasova od navedene zastupnice.

Poređenja radi, Dževad Malkoč, jedan od najboljih poslijeratnih ministara u Vladi USK, na toj istoj listi imao je 4.435 glasova, a doktor Edin Bašagić 4624. Zbog izbornog zakona takvog kakav jeste, ni jedan od njih dvojice nije uspio ući u Skupštinu USK.

Postavlja se javno pitanje, koliko uopšte građani i sudjeluju u izboru vlasti u ovoj državi, ako pojedinci krojeći izborne liste daju skoro pa konačni sud.

Izvor: Krajina.ba

Related posts