MUP USK: Upozorenje građanima na kupovinu artikala putem Interneta

Sve je veći broj građana koji su žrtve prevaranata koji oglašavaju svoje zanimljive i jeftine prodaje preko Interneta, a bez da ostavljaju kontakt brojeve ili mogućnost osobnog preuzimanja kupljene robe, pa građanin tek po primitku poštom može vidjeti kupljeno. Prevaranti umjesto naručenih vrijednih predmeta pošalju bezvrijedne ili manje vrijedne.

Veoma čest slučaj su prijevare putem eCommerc servisa ( eBay, PIK.ba i sl.) gdje građani kupuju tzv „robu nevjerovatnih svojstava“ ili pokušavaju kupiti neku robu za nevjerovatno niske iznose. Obično se tu radi o lažnim profilima, koji su aktivni samo kratak vremenski period i gase se.

Uprava policije MUP USK-a, u posljednje vrijeme zaprimila je određen broj prijava od strane građana a koji su ostvarili kupovinu artikala putem Interneta te na ovaj način oštećeni.

Ovim putem upozoravamo građane da sa krajnjim oprezom vrše kupovinu putem interneta, da prilikom kupovine na eBay, PIK.ba i sl., uvijek provjere koliko dugo je aktivan profil, te koliko je transakcija isti imao, provjeriti i ocjene korisnika, ukoliko nema transakcija, profil je skoro kreiran i izbjegavati takve kupovine.

Ukoliko se pak desi da ste žrtve prijevare putem internet kupovine, da ovakvu zloupotrebu Internet prodaje možete prijaviti najbližoj Policijskoj stanici koja će zaprimiti prijavu i po istoj postupiti.

Related posts